Kürt çocuklarının sokak gösterilerine katılmasından, daha küçücükken polis ve şiddetle karşı karşı kalmasından, savaşın içinde büyümesinden, ellerine oyuncak yerine taş almasından rahatsız olanlar, bu koşulları değiştirmek yerine, barış girişimlerini engellemeye devam ediyor.

Her yıl birçok kesimin farklı mesajlar vermek için buluştuğu Avrasya Maratonun'da Kürt çocuklar barış mesajı veremedi...

Devlet güçleri tarafından öldürülen Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve diğer Kürt çocukları için Avrasya Maratonu’nda koşmaya hazırlanan 'Çocuk Ceylanlar Yürüyüşü' grubuna İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Emniyeti tarafından yasak getirildi. 

Her yıl yüz binden fazla kişinin katıldığı Avrasya Maratonu’nda bu yıl da ilginç bir koşuya sahne olacaktı. Maratonun halk koşusu bölümünde yüzlerce kişi Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Kandil’deki hava saldırısı sırasında öldürülen Solin Şemal için koşacaklardı. Ancak İstanbul Emniyeti ile Maratonun organizatörleri devlet güçleri tarafından öldürülen Kürt çocukları için koşuya izin vermedi.

Yürüyüşün organizatörü yazar İbrahim Halil Baran'ı arayan İstanbul Emniyeti, Kürt sorunu ve HES’ler konusunda ‘mesaj taşıyan’ hiç kimseye Avrasya Maratonu’na katılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

'SOMALİLİ ÇOCUKLAR OLSAYDI İZİN VERİRLERDİ'

ANF’ye bilgi veren yürüyüşün organizatörü İbrahim Halil Baran, ''Nasıl ki, yargı ve hükümet öldürülen Kürt çocukların katillerini aklıyorsa, Emniyet ve Avrasya Maratonu düzenleyicileri de bu yasakla aynı şeyi yapıyor'' dedi.

''Eğer Somali veya Filistin’li çocuklar için koşmak isteseydik hiçbir engel konulmazdı'' diyen Baran, söz konusu Kürt çocukları olunca ayrımcı, ırkçı yasakların yürürlüğe girdiğine dikkat çekti

KÜRT SORUNU VE HES AYNI KAPSAMDA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden dün Baran’ı telefonla arayan bir yetkili, ''Geçen yıl da aynı amaçla yürüdünüz. Avrasya Maratonu düzenleyicilerinin konuyla ilgili almış oldukları karar var. Kürt sorunu ve HES konularında sosyal içerikli mesaj taşıyanların yürümesine izin verilmeyecek'' dedi.

Yasağa tepki gösteren Baran şunları söyledi: “Kürt çocuklarının öldürülmesini protesto etmek bile yasak. Esas hukuksuzluk burada başlıyor. Çünkü bu çocuklar Kürt. Eğer Somali’li çocuklar için yürümek veya koşmak isteseydik inanın ki hiçbir şekilde engel çıkartmayacaklardı. Aynı şekilde Filistinli çocuklar için yürümek isteseydik ona da engel olmayacaklardı, ama söz konusu çocuklar Kürt olunca yasaklar sınır tanımıyor. Bu nedenle üzülerek söylüyorum bu etkinliğimizi iptal ettik, gitmeyeceğiz, ancak devlet tarafından katledilen ve unutturulmaya çalışılan bu çocukları her yerde anmaya devam edeceğiz.” (ANF/ZEYNEP KURAY)