MARDİN'in Midyat İlçesi'nden 25 yıl önce İsveç'e göç eden Süryani işadamı Jakop Gabriel'in, tekrar döndüğü memleketinde, dünyada nadir bulunan 'Nahit Katori' taşıyla yaptırdığı Turabdin Butik Oteli hizmete açıldı.

 

Nahit katori taşı, ocaktan çıktığında yumuşak olmasına rağmen güneş ve suyu gördükçe sertleşen bir taş. Kolay biçimlenen kalker taşı (Katori) Midyat evlerini oya gibi nakış nakış ince örnekleriyle süsler. Evlerin içi ve dışı desen desen bu süslemelerle bezelidir. Kapı, pencere çevreleri, sütunlar, kemerler taş işçiliğinin oya gibi ince örnekleri ile bezelidir. Bu özellikleri nedeniyle hem restorasyonda hem de modern mimaride kullanım alanı buluyor. Midyat'taki pek çok camide, kilisede ve konakta kullanılan bu taş bölgenin yapısına da bir özgünlük ve kimlik kazandırıyor.

 

Bölgede yaşanan şiddet olayları nedeniyle İsveç'e göç eden ve 2004 yılında memleketi Midyat'a geri dönen Süryani işadamı Jakop Gabriel, burada dünyada ender bulunan 'Nahit Katori' taşıyla yaklaşık 2 milyon liraya mal olan butik otel yaptırdı. Tarihi eserlerin bulunduğu Işıklar Mahallesi'nde hizmete açılan Turabdin Butik Oteli 22 oda, 100 kişilik teras restoran ve 200 kişilik tibelya bahçesinden oluşuyor.

 

Otelin açılış törenine Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, Süryanilerin Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ile Süryani cemaatine mensup kalabalık bir topluluk katıldı. Mor Abrohom Manastırı ve Mor Barsavmo Kilisesi gibi tarihi değeri olan Süryani Ortadoks cematine ait ibadethanelere yakın çevrede inşaa edilen Turabdin Butik Oteli, hem restoran hem de otel olarak yerli ve yabancı konuklarına hizmet verecek.

 

'KÜLTÜR TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, tarihi ve mimari yapısıyla özellikle kültür turizmi açısından büyük potansiyele sahip Midyat’a gelecek olan turistlerin konaklama yeri açısından otelin önemli bir görev üstlendiğini belirterek şunları söyledi:

 

"Kültür ve inanç turizminde bölgenin lokomotifi olacak otelin hizmete açılması anlamlıdır. Büyük yatırımla turizme kazandırılan butik otel, bölge turizmine önemli katkı sağlayacak. Otele daha şimdiden yurt içinden büyük ilgi olduğunu öğrendim, bu durum beni memnun etti. İşsizliğin kol gezdiği bu dönemde böyle büyük bir yatırımın gerçekleşmesi Midyat, bölge ve ülke adına çok sevindiricidir. Dileğim bu gibi tesislerin artmasıdır. Bu yatırımı ve hizmeti Midyat’a ve Midyatlılar'a kazandıran Süryani vatandaşlarımızı buradan bir kez daha kutluyor ve otel işletmecilerine de hayırlı işler diliyorum."

 

Yapılan konuşmaların ardından otelin açılış kurdelesini Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan birlikte kesti.