Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Laik sistemin ve laik eğitimin örselenmesinin ve bunun toplumda yaratacağı sorunların araştırılması" amacıyla CHP grubu tarafından verilen önerge hakkında Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. 

Genel Kurul’da konuşan Sancar, Laik sistemin örselenmesi konusunda en büyük ayrımcılığa uğrayanların Aleviler olduğunu vurgulayarak “Alevilere sistemli baskı ve ayrımcılık uygulamaları her zaman, her düzeyde var olmuştur” dedi

Mithat Sancar konuyla ilgili şunları belirtti:

Laiklik, eğer özgürlükçü sıfatıyla birlikte anılacaksa vazgeçilmez üç temel unsuru vardır, üç temel ilkeye dayanır laiklik kavramı. Bunlardan ilki; din, vicdan ve düşünce özgürlüğüdür. İkincisi, vatandaşların yalnızca dini inançları temelinde değil, aynı zamanda düşünce ya da felsefi tercihleri doğrultusunda da eşit haklara sahip olması ve bu çerçevede devletten kaynaklı ayrımcılığa maruz kalmamasıdır. Üçüncü unsur da, devlet ile inançlar arasında karşılıklı özerkliğin güvence altına alınmasıdır yani devletin inançlara karışmaması, inançların da devlet işlerinde bir rol oynamasının önlenmesidir.

“AKP’nin icraatlarına baktığımızda, aslında hiç de özgürlükçü bir laikliği savunmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. AKP, devletin kurumlarını ele geçirdikçe devleti kullanarak dinin belli bir yorumunu, bir mezhebin belli bir yorumunu hâkim kılmaya çalışmıştır. Bunu hem devlet kurumlarına, hem de topluma sindirmeye, yedirmeye çalışmıştır.

‘EN BÜYÜK AYRIMCILIĞI ALEVİLER YAŞAMIŞTIR’

“En büyük ayrımcılığı yaşayanlar bu çerçevede Aleviler olmuştur. Alevilere sistemli baskı ve ayrımcılık uygulamaları her zaman, her düzeyde var olmuştur.

“Oysa çoğulcu bir toplumun; inançları, kültürleri, etnik kimlikleri farklı toplulukların bir arada yaşadığı bir toplumun güvencesi demokrasidir, özgürlüktür, eşitliktir. Buradan ayrıldığınız zaman çok büyük sorunlar yaratırsınız.”

(Demokrat Haber)