Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziri, lahdin bazılarının sosyal medyada iddia ettiği gibi Büyük İskender’e (MÖ 356 – 323) ait olmadığını doğruladı.

Eski Eserler Bakanlığı’ndan bir heyet, lahdin savaş sırasında ölen üç savaşçının kalıntılarını barındırdığını söyledi.

Mezar, yüzeyin beş metre altında gömülü bulundu ve Mısır askeri mühendislerinin yardımıyla 15 tonluk kapağının açılması gerekiyordu. Olağandışı büyüklüğü nedeniyle dünyanın dikkatini çektikten sonra, gözlemciler büyük İskender’in cesedini barındırma ihtimalini göz önünde bulundurarak, önemli bir figürün kalıntılarını içerebileceğine inandılar.

Ayrıca, lahdin bulunduğu mezarda, bir erkeği tasvir eden su mermerinden yapılmış bir büst de bulunmuştu. Bu büstün, siyah granit lahitte gömülmüş olan kişiyi betimliyor olabileceği düşünülüyordu.

Lahdin açılışı, su sızıntısı yüzünden üç gün ertelendi. Bakanlık, suyun muhtemelen bir kanalizasyon kanalından lahde sızdığını belirtti. Bu mumyaların bozulmasına ve sadece iskeletlerini bırakmasına neden olmuş olabilir.

Waziri, lahdin hangi döneme ait olduğununun henüz tespit edilemediğini söylese de, erken incelemeler bu lahdin Ptolemaik (MÖ 332–30) veya Roma (MÖ 30-802) dönemlerine ait olduğunu gösteriyor.

Mumyalar konusunda uzman olan Shaaban Abdel-Moneim, iskeletlerden birinin kafatasında bir ok yarası izi olduğunu söylüyor.

Waziri, iskeletlerin ve lahitlerin İskenderiye’deki Eski Eserler Bakanlığı deposuna transfer edileceğini söyledi. Eserler burada restorasyon işlemlerinden geçecek ve analizler yapılacak.

Kaynak: