M. Ali Aslan / Midyat

Mardin Midyat'taki farklı etnik ve dini kökenden çocuklar, İsrail’in Filistin’deki çocukları öldürmelerini düzenledikleri eylemle kınadılar.

Midyat’a bağlı Mercimekli (Habsunnes) Köyü’nde biraraya gelen çocuklar ellerinde İngilizce, Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice ve Mıhallemice ‘Katil İsrail gel bizi de öldür’, ‘Yaşasın Filistin Çocukları’ ‘Rojava çocuklarına selamlar’, ‘Asuri Süryani çocuklara selamlar’ yazılı dövizler taşıyıp, ‘Yaşasın Dünya barışı’ ve ‘Yaşasın Dünya çocukları’ şeklinde slogan attılar.

Eylemde çocuklar barış güvercinleri uçurup, yanlarında getirdikleri oyuncak silahları kırıp, yaktılar.

Yaşları 5 ila 12 arasında değişen 30 eylemci çocuk adına açıklama yapan Ali İmran Aslan, dünyada yaşanan savaşlardan dolayı öldürülen arkadaşları, kardeşleri için üzüldüklerini ve gözyaşı döktüklerini söyledi. Aslan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Binlerce yıllık medeniyetlerin çocukları olan Biz Mıhalllemi, Arap, Türk, Kürt çocukları şu anda dünyada yaşanan savaşlardan dolayı öldürülen arkadaşlarımız, kardeşlerimiz için üzülüyor, gözyaşı döküyoruz. Çocuk kardeşlerimizin çığlıkları, ağlamaları, feryad etmeleri, kanlı görüntüleri aklımızdan çıkmadığı gibi, rüyalarımıza da giriyor. Filistin’deki Arap çocuklar, Rojava’daki Kürt çocuklar, Musuldaki Asuri Süryani çocukla, Doğu Türkistandaki Türk çocuklar, Myanmar'daki Müslüman çocukların ölümleri, göçe zorlanmaları yetim ve öksüz bırakılmaları bizleri gelecek hakkında endişelendirmekte.

Devlet başkanları buna engel olamıyorsa ve biz çocukları koruyamıyorsa istifa edip evlerinde otursunlar. Biz çocuklar bu bayramı buruk ve üzüntülü geçirdik. Topladığımız her bir şekerde aklımıza Filistinli çocuklar geldi. Bundan dolayı da bayramda topladığımız tüm şekerlerimizi Filistinli, Rojavalı, Myanmarlı, Doğu Türkistanlı çocuklara göndereceğiz. Musul’daki Asuri Süryani çocuklara göndereceğiz. Ayrıca İsrailli çocuklara da göndereceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki İsrailli çocukların bir günahı yok, onlar da bizim gibi çocuk.

Biz buradaki çocuklar dünyadaki savaşların durmasını istiyoruz. Eskiden savaşlarda biz çocukların sadece abilerini ve babalarını öldürüyorlardı. Şimdi ise 21.yüzyılda annelerimizi, biz çocukları ve kundaktaki bebek kardeşlerimizi de öldürüyorlar artık.

Allahım sen bizi bu pis, katil insanlardan, devletlerden ve çetelerden koru. Hiçbir devletin hiçbir gücün bizi öldürmeye, bizi annelerimizden babalarımızdan ayırıp, öksüz ve yetim bırakmaya hakkı yoktur.

Devletler, Birleşmiş Milletler, Nato bizi koruyamıyorsa ne işe yarıyor ? Her gün canlı yayınlarda ölümlerimizi izleyen büyükler neden bir şey yapmıyor?

Büyüklerden ricamız kendilerine yakışanı yapıp ,büyüklüklerini göstersinler , dünyanın her yerindeki çocukları dil, din, ırk, renk gözetmeden korusunlar. Yoksa devlet idaresini bize versinler.”

Çocuk topluluğu köy içinde eylem ve sloganlarını bir süre daha sürdürdükten sonra dağıldı.