Bozcaada Yazı Dizisi: 1-
Kendisi küçük, rantı büyük ada: Bozcaada!

Bozcaada Yazı Dizisi: 2
Yeni imar yasası Bozcaada'yı koruyor mu?

Bozcaada Yazı Dizisi: 3
'Tek dileğim 12 ay yaşayan bir Bozcaada'

Mustafa Dermanlı - Serkan İlik / Demokrat Haber

Bozcaada Yazı Dizisi: 4

MHP Bozcaada adayı İlter: Taşınan hizmetin sorumlusu AKP

Bozcaada’nın en genç Başkan adayı MHP’li Adnan İlter. 1982 doğumlu İlter, bundan kısa süre öncesine kadar Çanakkale Belediye Başkanı’nın sekreteri olarak çalışıyormuş. Seçim öncesi aday olabilmek için görevinden istifa etmiş ve ön seçime katılmış. CHP’de ön seçimini kaybeden İlter, MHP’den gelen teklife sıcak bakmış ve Bozcaada Belediye Başkanlığı için MHP’den adaylığını koymuş.

Başkan olmayı çok istediğini ama bunun kendisi için vazgeçilmez bir şey olmadığını söylüyor. En çok tepkinin hızlıca gerçekleştirdiği parti değişikliği olduğunu hatırlattığımızda, kendisini ‘Sosyal Demokrat Milliyetçi’ olarak tanımlayan İlter, insan odaklı projeler üreteceğini savunuyor.

Daha birkaç ay öncesine kadar CHP üyesiydiniz. Ön seçimi kaybettikten sonra MHP’den aday oldunuz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

CHP içinde gerçekleşen bir yarıştı ve kaybettim. Şu an aday olduğum seçim Bozcaada Belediye Başkanlığı seçimi. Buradaki kararı da ada halkı verecek. İlke ve doğrularımdan asla taviz vermem. Bu sebeple de CHP içinde yaşadığım bir sıkıntı sebebiyle CHP’den istifa ettim. Milliyetçi Hareket Partisi’nden böyle bir teklif gelince de kabul ettim. Kendimi ‘Sosyal Demokrat Milliyetçi’ olarak tanımlayabilirim.

Ön seçimi kazanıp, CHP tarafından aday gösterilen Sayın Hakan Can Yılmaz’a bir küskünlüğünüz veya kırgınlığınız var mı?

Elbette yok, öyle şey olur mu? Ben partiyle (CHP’yi kast ediyor) problem yaşayıp yol ayrımına geldim. Ön seçim öncesi kaybeden aday adayının, kazanan adayı destekleyeceği üzerine söz vermiştik. Ama partiyle sıkıntı yaşadım ve özel bir durum yaşadım.

Seçimi kazanırsanız MHP’den istifa edip CHP’ye geçecek misiniz?

Asla. Bundan sonra ben MHP’liyim ve siyasete MHP çatısı altında devam edeceğim. Sosyal demokrat bir çizgim olmasından MHP de rahatsız değil zaten. Ayrıca rakibimi CHP değil mevcut başkan Sayın Mustafa Mutay olarak görüyorum.

Seçim şansınızı nasıl görüyorsunuz, kazanabilecek misiniz?

%35 oy alarak kazanacağımı düşünüyorum. Zaten kimse %40 oy alamaz burada. MHP’nin burada bir tabanı var. Bir önceki seçimde 400 civarında oy almış bir parti MHP. Zaten o dönemki MHP adayı da şu an AKP’den adaylığını koydu. Amacım mevcut MHP tabanını koruyup, üzerine seçimi kazandıracak oyları toplamak. Bunun için de gerekli olan ne varsa yapacağım.

Adadaki Rumlar’la aranızda bir mesafe olacak mı?

Tabii ki hayır! Bugüne kadar nasıl irtibatımızı koruduysak seçimi kazanıp da Başkan olursam aynı şekilde devam edecek. Seçimler öncesi ev ev gezip oy isteyeceğiz. Buna Rumlar da dahil…

Mustafa Mutay’ı beğeniyor musunuz?

Mustafa Mutay 20 yılda Bozcaada’ya ne getirdi, ne götürdü, buna iyi bakmak lazım. Sadece park yapmakla oluyor mu, görmek lazım. Halkın kaynaklarının israf edilmemesi gerekiyor. Projeler üretmelisiniz ama bunun uygunluğu, sırası çok önemlidir.

Çılgın projeniz var mı peki sizin?

Burası ada. Hem de çok önemli bir ada. Burada çılgın proje olmaz. Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayı olmadan burada öyle çılgın projeler olmaz. Bizim de projelerimiz var elbette. Ama en önemlisi hepsi insan odaklı! Ulaşım, eğitim, altyapı, sağlık sorunu var. Ne yapabiliriz bunları masaya yatıracağız. Bağcılık ve balıkçılığı nasıl geliştirebiliriz, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Kısacası çılgın değil, insan odaklı projeler adayı kurtarır.

MHP adayının oyları böleceği konuşuluyor adada. Oyları böler misiniz, bölerseniz kimin oylarını bölersiniz?

Benim kimsenin oyunu bölmek gibi bir niyetim yok. Ben MHP tabanının oylarını alacağımı, diğer partilerden de en az 200-250 oy alacağımı düşünüyorum. Mevcut oyları korumak ilk görev elbette bu yarışta.

İmar yasası son dönemde adada en çok konuşlan konu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu imar planı çok önemli ve hayati değer taşıyor. Ama plan hükümleriyle alakalı sıkıntılar var. 2013 yılının Haziran ayında hazırlanan İmar Plan Yönetmeliği açıklandı. Bu plan iyiydi ama yeni planda mekânlara ne getiriyor, ne götürüyor belli değil.

Bağ evlerinin villa olarak kullanılacağı gündemde…

Böyle bir iddia var, doğrudur. Konut olarak kullanılıp kullanılamayacağı açık bir hükümle belirtilmelidir. Fabrika alanları için de ne tip fabrikalar yapılabilir, bunun net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Niteliği belli olmayan fabrikalar istemiyoruz. Arıtması olacak mı bu fabrikaların, bu belli değil. Yapılan bilgilendirme toplantıları yeteri kadar konuyu anlatmadı. Şeffaf değildi, çok fazla duyurulmadı. Kısacası planın hükümleriyle alakalı olarak netlik yok, sıkıntılar var.

Şarap Tadım Festivali iktidar politikasıyla iptal edildi. Siz Başkan olsaydınız ne yapardınız?

Festivali düzenlerdim! Zira yasanın yürürlüğe girişi 9 Eylül’dü. Oysaki biz Şarap Tadım Festivali’ni Haziran ayında gerçekleştiriyoruz. O zaman bir basın açıklaması yaparak durumu açıklamıştım. Başkan seçilirsen Kuzey Ege Adaları arasında bir kültür bağı kurup, Midilli’deki, Semadirek’teki komşularımızın da katıldığı uluslar arası bir festivale çevirip, şarap tadım günlerini gerçekleştirmek istiyorum.

İktidar adadan adliyeyi, üniversiteyi, cezaevini, Telekom’u, kısaca birçok hizmeti geri çekerek bir nevi gözdağı veriyor. Bunun için ne yapılabilir?

Adliye kapanırken bizzat milletvekillerine söyledik, yazılar yazdık. İşlem ve dosya sayısı az olduğu için adliyenin Bozcaada’dan taşındığı söylendi. Marmara Adası’nda da aynı sorun yaşandığı ama oradaki halkın irade gösterip adliyenin adalarında kalmasını sağladıklarını anlattılar bana. Ama Bozcaada’da halk adına yerel yönetim bu iradeyi göstermedi. Önümüzdeki dönemler ne yapılabilir, konuşup elimizden geleni yapacağız. Ayrıca bu hizmetler Bozcaada’dan taşınıyorsa birincil sorumlusu AKP Bozcaada İlçe Teşkilatı’dır. Onlar adalı olarak engel olmalıydılar…

Son olarak eklemek istedikleriniz neler Sayın İlter?

Politik, kültürel, sosyal anlamda, çevre ve doğa sorunlarına ilişkin çalışmalar yapmak, şeffaf, sürdürülebilir kalkınma ve turizm potansiyeli oluşturmak, Bozcaada’yı gerçek anlamda bir marka haline getirebilmek Bozcaada için çok önemli. Bu sebeple de kazanırsam önünü iyi gören, vizyon sahibi, açılıma açık bir başkan adayı olarak bu görevi elimden geldiğince iyi yapacağıma eminim.

Bozcaada Yazı Dizisi: 5

AKP Adayı: Bozcaada’nın menfaati partilerden önemli