Türkiye nisan ayında kar şoku yaşıyor. Meteoroloji  aralarında İstanbul ve Ankara 'nın da bulunduğu 11 ille ilgili kar ve yağmur uyarısı yaptı. Ankara için meteorolojiden bu gece yoğun kar yağışı uyarısı geldi. Son hava durumu tahminlerine göre Bursa 'nın güneyi, Afyonkarahisar , Kütahya, Bilecik, Eskişehir, Çankırı'nın kuzeyi, Bolu, Karabük, Kastamonu çevreleri, Sakarya, Düzce ve Burdur illerinde kar yağışı etkili olacak. Hava soğurken kar yağışı cuma gününe kadar aralıklarla kuvvetlenerek devam edecek.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden son tahminleri açıkladı ve Ankara için kar uyarısı yaptı. Ankara için yapılan hava durumu tahminlerine göre aralıklarla devam eden kar yağışı akşam saatlerinden sonra tekrar başlayacak. Ankara şehir merkezi ve il genelinde yarın sabah saatlerine kadar kar yağışı devam edecek. Meteoroloji Ankara 'da 1-5 cm civarında kar beklendiğini bildirdi. Kar yağışından dolayı meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısı yapıldı.

KAR YAĞIŞI ALARMI VERİLEN 11 İL

Bursa başta olmak üzere 11 il için hava durumu raporları kar uyarısı verdi. Meteoroloji kar yağışının hayatı olumsuz etkileyeceği illeri şöyle sıraladı;
-Afyonkarahisar
-Kütahya,
-Bilecik,
-Bursa'nın güneyi,
-Eskişehir,
-Çankırı'nın kuzeyi,
-Bolu, Karabük,
-Kastamonu çevreleri,
-Sakarya,
-Düzce
-Burdur'un yüksekleri
-Isparta çevreleri

Kar yağışı bu 11 ilde yarın yani 10 Nisan cuma günü de sürecek. Meteorolojinin raporuna göre kar yağışı yarın sabah saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli olarak bu illerde etkili olacak. Kar yağışının ulaşımda aksamalara sebep olacak kadar yoğun olacağı bildirildi. Meteoroloji 11 ilde 20 santimi bulacak kar yağışı olacağını duyurdu.

OKULLAR YARIN 10 NİSAN TATİL Mİ?

Kar yağışının yoğun olması ve bu gecede artacak olması sebebiyle gözler Bursa , Bolu ve Afyon Valiliğinin alacağı karara döndü. Henüz okulların yarın tatil olması yönünde valiliğin aldığı bir karar bulunmuyor. Gece saatlerinde sürpriz bir karar çıkarsa yarın 10 Nisan cuma günü okullar tatil olabilir.



İSTANBUL'DA SULU KAR UYARISI


İstanbul , Kocaeli , Sakarya ve Yalova illeri için hava durumu uyarısı verildi. İstanbul başta olmak üzere bu dört ilde sabah saatlerinde başlayan yağışın bugün gece saatlerine kadar aralıksız ve kuvvetli olarak etkili olması bekleniyor. Poyraz Fırtınası birlikte devam edecek olan şiddetli yağışlar metrekareye 25 - 50 mm arasında yağış bırakacak. Kuvvetli fırtına ve sürekli yağmurun meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği bildirildi. İstanbul için yapılan son hava durumu tahminine göre bugün hava sıcaklığı en yüksek 9 derece olacak. Gün boyu şiddetli yağış fırtınayla birlikte İstanbul 'da etkili olacak. Akşam saatlerinde İstanbul 'da sulu kar görülebileceği duyuruldu.

İZMİR İÇİN YAĞMUR, FIRTINA, KAR, SEL UYARISI

İzmir Valiliği kış aylarındaki tüm olumsuz hava koşullarının önümüzdeki iki günde Ege’de yaşanacağını belirtip vatandaşları uyardı. İzmir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ege Bölgesi bu akşam saatlerinden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Akşam saatlerinde yağmur ve sağanak halinde başlayacak yağışların bu gece ve yarın Balıkesir’in güneydoğusu, Manisa’nın doğusu ile İzmir’in doğu ilçelerinde karla karışık yağmur, yükseklerinde kar şeklinde olması tahmin ediliyor. Poyrazın kuvvetli (40-60 km/saat), bölgemizin kuzey ve kıyı kesimlerinde fırtına (60-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının yağışlı hava ve rüzgar nedeniyle hissedilir derecede azalarak mevsim normallerinin 8-10 derece altında seyredeceği tahmin ediliyor. Sıcaklık azalması sonucu Cuma gecesi ve Cumartesi sabah saatlerinde bölgemizin iç kesimlerinde zirai don olayı beklendiğinin de altı çizildi. Tahmin edilen fırtına, sıcaklık azalması, yağış ve yüksek kesimlerde kar yağışının oluşturabileceği olumsuzluklara Aydın’da Menderes havzasında taşkın tehlikesi de eklendi. Vatandaşların su baskını, çatı uçması, direk devrilmesi, buzlanma ve zirai don olayına karşı dikkatli olması istendi.

45 YIL SONRA NİSAN AYINDA KAR YAĞDI

Manisa’nın Sarıgöl İlçesi’nde etkili olan kar yağışı nedeniyle yüksek kesimlerdeki yayla ve sultaniye üzüm bağları beyaz örtüyle kaplandı. Sarıgöl’de 45 yıl sonra ilk kez, nisan ayında kar yağdığı bildirildi.Sarıgöl’de, dün gece başlayan kar yağışı özellikle yüksek kesimleri etkisi altına aldı. Sarıgöl’e bağlı Dadağlı, Dindarlı, Alemşahlı, Yeniköy, Kahramanlar, Şeyhdavutlar mahallelerinde etkili olan kar yağışı üzüm bağlarında zarara yol açtı. Sarıgöl Dadağlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Aktürk, 45 yıl önce nisan ayında kar yağdığını belirterek, "Ben böyle bir olayla ilk kez karşılaştım. Büyüklerimiz anlatırlardı, inanmazdım. Ama doğruymuş bunu bu yıl gördük. Bağlarımızda zarar var. Yetkililerin acilen incelemelerini istiyoruz" dedi.

KÜTAHYA KAR YAĞIŞI

Kütahya'da etkili olan kar yağışı, bazı karayollarında ulaşımda aksamalara yol açıyor. Yoğun yağış nedeniyle Domaniç-İnegöl karayolu Kocayayla Geçidi'nde tır ve çekiciler ile kar lastiği veya zincir bulunmayan araçların geçişlerine izin verilmiyor. Karayolları ekipleri, yolun ulaşıma kapanmaması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kütahya'yı Eskişehir ve Afyonkarahisar'a bağlayan karayollarında ise sürücülerin zincirsiz ve kar lastiksiz trafiğe çıkmaması istendi. İl merkezi, gece başlayan kar yağışı dolayısıyla adeta beyaza büründü. Kar kalınlığı kent merkezinde 5, yüksek kesimlerde 10 santimetreye ulaştı.

DENİZLİ ANTALYA YOLU SON DURUM


Denizli'de dün gece yüksek kesimlerde başlayan kar yağışınedeniyle ulaşıma kapanan Denizli-Antalya karayolu yeniden araç trafiğine açıldı.Olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle Denizli-Antalya Karayolu'nun Cankurtaran mevkisinde trafikte aksama yaşandı. Kar lastiği olmayan bazı araçların yolda kalması nedeniyle ulaşıma kapanan yolda ekipler kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından ulaşımın yaklaşık 2 saat kesintiye uğradığı karayolu tekrar trafiğe açıldı. Sürücülerin geçişlerine kontrollü olarak izin verilmeye başlandı.Bozkurt ve Çardak ilçelerindeki kar yağışı nedeniyle Denizli-Afyonkarahisar karayolunda ulaşım kontrollü sağlanıyor. Bu arada Denizli kent merkezinde kısa süreli etkili olan kar, yerini yağmura bıraktı.

BOLU DAĞI KAR 20 SANTİME ULAŞTI

Bolu Dağı'nda kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı. D-655 Düzce-Zonguldak Batı Karadeniz bağlantı yolunun Hiciz ve Kabalak rampalarında sürücüler, zaman zaman kayganlaşan zeminde zor anlar yaşıyor. Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka ilçeleri ile yüksek kesimlerdeki Topuk Yaylası, Güzeldere ve Tepeköy mevkilerinde kar kalınlığı 30 santimetreyi aştı. D-100 karayolunun Bolu Dağı geçişindeki Bakacak, Karanlıkdere, Bıçkıyanı, Darıyeri Hasanbey ve Dipsizgöl mevkilerinde sürücüler, araçlarına zincir takarak ilerliyor. Karayolları ekipleri, kar küreme ve tuzlama çalışması yapıyor.Trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve hız yapmamaları konusunda uyarıyor.

AFYONKARAHİSAR - ANTALYA YOLU AÇILDI MI?

Yoğun kar yağışıve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Afyonkarahisar-Antalya karayolu, ekiplerin çalışmaları sonucu yeniden trafiğe açıldı. Karayolları ekipleri, yolun kapanmasının ardından yoğun bir çalışma yürüttü. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yaklaşık 8 saat ulaşımın kesintiye uğradığı yol tekrar trafiğe açıldı ve sürücülerin geçişlerine kontrollü olarak izin verilmeye başlandı. Kent merkezinin yanı sıra çevre illere bağlanan yollarda karayolları ekiplerince tuzlama ve kar küreme çalışmalarına devam ediliyor. Buzlanma nedeniyle kayarak yoldan çıkan araçlar, çekicilerle kurtarılıyor.

ESKİŞEHİR 'DE KAR ETKİLİ OLUYOR


Eskişehir'de, sabaha karşı başlayan kar yağışı etkili oluyor. Eskişehir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, gece başlayan yağışın yarın akşama kadar sürmesi bekleniyor. Kentte hava sıcaklığının bu gece en düşük sıfır, yarın gündüz ise 3 derece olacağı tahmin ediliyor. Trafik polisleri, yağış nedeniyle Eskişehir-Bursa ve Eskişehir-Ankara karayollarında sürücülere tedbirli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyor.

ISPARTA YOLLAR KAPANDI

Isparta genelinde etkili olan kar yağışınedeniyle 3 köy yolu kapandı. Sabah saatlerinde etkili olmaya başlayan kar yağışı, il merkezinin yanı sıra ilçelerde de etkili oldu. Kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 15 santimetreye ulaştı. Yağış nedeniyle Senirkent, Uluborlu ve Keçiborlu ilçelerinde 3 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yollar, İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla açıldı. Ekipler, kar yağışının daha çok hissedildiği Yenişarbademli ilçesinde hazır bekliyor. İl merkezinde ise Isparta Belediyesi ekipleri, cadde ve sokaklarda çalışma yaptı.

MUĞLA

Muğla'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor. Kent merkezine 15 kilometre mesafede bulunan Yılanlı mevkisinde kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı. Nisan ayında hava sıcaklığının sıfırın altında 1 dereceye kadar düştüğü Göktepe ve Yılanlı mevkilerinde kar yağışı nedeniyle vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Kent merkezinden çok sayıda vatandaş, bölgeye gelerek fotoğraf çektirdi.Menteşe ilçesinde ise 2 gündür aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle tarım arazileri sular altında kaldı. Yağışlar nedeniyle Düğerek, Karabağlar, Kötekli mahalleleri ile Çevre Yolu çevresindeki tarım alanlarında su birikintileri oluştu. Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yağışlar yarın öğle saatlerine kadar aralıklarla devam edecek.