İsmail SAYMAZ / Radikal

İzmir’de illegal Maoist Komünist Partisi’ne (MKP) üye oldukları suçlamasıyla 13’ü tutuklu 22 kişi hakkında açılan dava; ağırlıklı telefon dinlemelerine dayandırılınca ilginç iddialar öne çıktı. 

Eski restoran çalışanı olan sanığın telefonda ağız alışkanlığı nedeniyle kullandığı “Bayım” sözcüğü kod ad sayıldı. Barcelona ve Real Madrid maçları için kullanılan,“El Clasico” tabiri ise 'örgütsel faaliyet' delili oldu.

Çünkü bu ifadeyi anlamayan polis, maç izlemek için yapılan buluşmayı, “Yapacakları örgütsel çalışma olan El klasikoya hazır olduğu, kalabalık oldukları” diye not etti. Afiş asmada kullanılan kostik adlı kimyasal ise “Kostik mostik isimli bomba yapımında kullanılan malzeme” sayıldı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görülecek davanın ilk duruşması, 2 Ekim’de…

İzmir’de geçen yıl kasım ayında yasadışı Maoist Komünist Partisi (MKP) adına faaliyet gösterdikleri iddiasıyla Demokratik Haklar Platformu’na (DHP) ve haftalık Halkın Günlüğü gazetesine operasyon gerçekleştirildi. Operasyon sonunda, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanı Erol Hanbayat’ın da olduğu 13 kişi tutuklandı. Soruşturma sonunda 24 şüpheliye MKP üyeliği suçlamasıyla dava açıldı.

Telefon ve ortam dinlemesi şeklindeki delillerle desteklenen iddianamede; DHP’nin MKP’ye bağlı olduğu savunuldu. Ancak tek bir şiddet eylemi ya da şiddete çağrı örneği gösterilmeyen iddianamede; 1 Mayıs’a, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ve İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıldönümü olan 18 Mayıs’a katılmak, dernek adına piknik düzenlemek, öldürülen bir MKP militanının ailesini ziyaret etmek, “terörist” eylem sayıldı.

‘EL KLASİKO ADLI TERÖR ÇALIŞMASI'

İddianamede, Erol Hanbayat’ın sanıklardan Uğur Tepe ile yaptığı görüşmede, “Buyur bayım” demesi, savcılıkça, Hanbayat’ın “kod adı” sayıldı. Hanbayat, savunmasında, arkadaşı Tepe’nin geçmişte restoranda çalıştığını, “Bayım” sözcüğün kendisinde bir dil alışkanlığına dönüştüğünü ve arkadaşlarına takılmak amaçlı kendisine böyle seslendiklerini söylese de fayda etmedi.

Aynı şekilde, polis fezlekesinde, 25 Ocak 2012 akşamında arkadaşı Sedat’ı arayarak, “El Clasico” diye adlandırılan Barcelona–Real Madrid derbisini izlemeye davet etmesi de, bu deyimi anlamayan polis görevlileri tarafından, “Yapacakları örgütsel çalışma olan El Klasiko'ya hazır olduğu, kalabalık oldukları, şahıs yanına geldiğinde tespit değerlendirme yapacağı” şeklinde yorumlandı.

Sanık Uğur Tepe’nin afiş yaptırmada kullanılan “kostik” adı verilen kimyasal tozu alabilmek için yaptığı telefon görüşmesinde sarf ettiği “kostik mostik” sözleri de, aleyhinde bir 'delil'e dönüştü. İddianamede, “Kendisinin kostik alacak parasının olmadığı, bu yüzden para istediği, istediği ‘kostik mostik’ isimli maddenin terör örgütleri tarafından bomba yapımında kullanıldığı bilinmektedir” denildi.