İstanbul’da Laz Enstitüsü'nün açılışını kutlamak amacıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe eski milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ve Akın Birdal, HDP milletvekili Levent Tüzel, BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, SYKP Eş Genel Başkanı Tuncay Yılmaz, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, sanatçı Suavi ve çok sayıda Laz katıldı.

Renkli görüntülere sahne olan tören salonunun girişine ise “Doğayı koru Lazcayı yaşat” pankartı yerleştirildi. Bu arada tören dolayısıyla sergilenen Lazça kitap, sözlük ve broşürler büyük ilgi gördü.

Lazlarla ilgili sinevizyon sunumuyla başlayan törende, salona girenleri sahneye Lazca asılan “Sevinç ve Güzellik Laz Enstitüsü” afişi karşıladı.

'LAZCA KONUŞTUĞUM İÇİN ÖĞRETMENİMDEN TOKAT YEDİM'

Etkinlik Ayşenur Kolivar'ın seslendirdiği ağıt ile başladı. Ardından Lazları anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Laz Enstitüsü'nün kurucularından eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu bir konuşma yaptı. Bekaroğlu, ulus devletlerin tek tipleştirme politikalarının Lazlara da uygulandığını ve Lazların tek tipleştirildiğini söyledi. Çocukluk döneminde yaşadığı bir anıyı paylaşan Bekaroğlu, "Çocukken okulda tuvalete gitmek istediğimde Lazca söylediğimde öğretmenimin tokadını yedim" dedi.

LAZCA SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULUYOR

Laz dili ve kültürünün geliştirilmesi amacıyla faaliyet yürüten birçok kurumun olduğunu belirten Bekaroğlu, Laz Enstitüsü'nün çatı kurumu durumunda olduğunu kaydetti. Enstitü'nün 17 Mayıs 2013 tarihinde kurulduğu belirten Bekaroğlu, 28 Ağustos 2013 tarihinde ise Milli Eğitim Bakanlığı'na  Laz dilinin seçmeli ders olarak okutulması için başvuru yapıldığını ve kabul edildiğini söyledi.

Lazca'nın seçmeli ders olarak kabul edilmesinin ardından okullarda okutulmaya başladığını ifade eden Bekaroğlu, Laz Enstitüsü'nün amacının Lazca'yı geliştirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

LAZLARIN LAZCA KONUŞAMAMASINDAN DEVLET SORUMLUDUR

Türkiye'de 600 bin Laz'ın olduğunu ama 250 bininin Lazca konuştuğunu belirten Bekaroğlu, Lazların kendi dillerini konuşmamasının sorumlusunun Lazlar olmadığını belirtti, “Bundan devlet sorumludur” dedi. 

Rize, Artvin ve Düzce illerinde bulunan üniversitelerde Lazca öğreten bölümlerin kurulmasını isteyen Bekaroğlu, Lazca TV-radyo programları için devletten destek istedi.

Bekaroğlu, Lazların Türkiye'nin özgür olmasını istediğini ifade ederken, "Türkiye'nin özgürleşmesi demek Lazların özgürleşmesi demektir" dedi.

Lazca'nın sadece Türkiye'de susturulmak istenmediğini Gürcistan'ın da Lazca'yı susturmak istediğini belirten Bekaroğlu, "Lazca Gürcistan'da Gürcü dilinin bir lehçesi olarak ifade ediliyor ve bu yönde bir çalışma yürütülüyor" dedi.

BİZLER LAZIZ

Lazova'dan gelen ilk Lazca öğretmen Ali Gümüş (Badulaşi) ve Hasan Uzunhasanoğlu da birer konuşma yaptı. Lazlar için “Türk'tür” ya da “Gürcü'dür” denildiğini aktaran Uzunhasanoğlu,  "Ancak bizler Lazız" dedi.

ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, etkinlikte yaptığı konuşmada, okul arkadaşı Kazım Koyuncuyu anarak konuşmasına başladı. Çetinkaya, "Kürtler nasıl ki Kürtçe'nin kadim ve geniş bir dil olduğunu öğrettiyse, Lazlar da Lazca'nın kadim ve geniş bir dil olduğunu öğretecek" diye konuştu.

HDP milletvekili Levent Tüzel ise, "Özgür demokratik bir geleceği yaşayacağız" dedi, Laz Enstitüsü'nün de bu yönde bir katkısı olacağını söyledi. Tüzel, "Dileriz ki Lazlar fıkralara konu olmaktan çıksın, özgür bir toplum olsun" şeklinde konuştu.

GÜN GELDİ KÜRT, ERMENİ, LAZ OLDUK

İnsan hakları savunucusu ve eski milletvekili Akın Birdal da etkinlikte kısa bir konuşma yaptı. Birdal, "İnsan hakları savunucuları olarak empati yaptık, ezilen ve emekçi halkların yanında olduk. Gün geldi Kürt olduk, gün geldi Ermeni, gün geldi Laz olduk" dedi.

Etkinlikte Laz Enstitüsü kurucusu Mustafa Çupinaşi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da kısa birer konuşma yaptı. Altan Atan önce ‘Damdan düşenin halinden damdan düşenler anlar’ esprisini yaptı. Tan konuşmasının devamında, “Bu gün yaşamak istiyoruz. Kendi dilimizle, kültürümüzle inancımızla Türkiye’de hatta dünyada ne kadar renk varsa, ne kadar düşünce varsa, var olsunlar. Çünkü Cenab’ı Allah’ın iradesi böyle tecelli etti. Çokluk üzerine tecelli etti. Ama bu çokluğun içerisinde de bir teklik olsun dedi. Bu teklik ne? Uyum. Çatışmayın, kavga etmeyin, birbirinizi boğazlamayın. İşte bu yüzden var olmak ve yaşamak istiyoruz. Herkese hak ve hürriyet istiyoruz. Herkes yaşasın istiyoruz. Herkese demokrasi olsun istiyoruz. Böyle bir Türkiye ve dünya olsun” ifadelerini kullandı.

Törende Lazca bir konuşma yapan öğrenci, davetlilerden alkış aldı. Erdal Bayrakoğlu ve Grup Marsis'in Lazca ezgileri ile horon oynandı. Etkinlik verilen kokteyl ile sona erdi. (ANF, Zaman)