Mardin’e bağlı yaklaşık 68 Mıhellemi köyünün olduğu söylenmekte.

Mardin’in Midyat İlçesi’nde daha önce ölen ABD’li ünlü şarkıcı Michael Jackson için gıyabi cenaze namazı kılarak taziye helvası dağıtan Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği, Ramazan ayında da Jackson için iftar yemeği verdi.

Midyat’ın Mercimekli köyünde bulunan Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği, yaşamını yitiren dünyaca ünlü pop yıldızı Michael Jackson için köylülere iftar yemeği verdi.

Daha önce Jackson için gıyabi cenaze namazı kılan, taziye helvası dağıtan ve ölüm yıldönümünde 5 dilde mevlit okutan dernek başkanı Mehmet Ali Aslan, Jackson’un hayrına verdikleri iftar yemeği ile insanlık dramının yaşandığı Afrika ülkelerinde açlıkla boğuşan insanları da anmayı amaçladıklarını söyledi.

“DÜNYA KARDEŞLİĞİ ÖRMEK İSTİYORUZ”

Ramazan ayının verdiği coşkuyla dünya kardeşliğini tesis etmek istediklerini söyleyen Aslan, şöyle dedi:

"Nasıl ki Allah kullarını rengine, diline, dinine, ırkına bakmadan ayırım yapmaksızın yaratıyor ve yaşatıyor ise, bizlerde Allahın birer kulları olarak, farklılıklarla anlam kazanarak güçlenen, renklenen bir dünya kardeşliği örmek istiyoruz. Ötekileştiren değil, birleştiren bir paradigmayı inşa etme adımlarını attık ve atmaya da devam edeceğiz. Mıhallemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Derneği bunun için maddi durumu iyi olmayanlara iftar yemeği vermekle yereli evrenselle buluşturarak, dünyanın en ücra köşesindeki insan ile dünyanın en tepe noktasındaki insanı birbirinden haberdar edecek frekansları aktif hale getirdik. Kadim kökenleri Afrika’ya dayanan Michael Jackson, Afrika’da yaşamış bir çocuk olsaydı, dünya pop starı Michael Jackson doğmayabilirdi. ABD’nin ilk siyahi lideri olan Obama da muhtemelen ekmek ve su bulamadığı için ölebilir ve dünya siyasi tarihi farklı bir hal alabilirdi. Michael’i, Obama’yı, Malcolm X’i ve daha nice dahileri bağrında taşıyan Afrikalı bebelerin hayat bulmasını sağlamak için hepimize büyük görevler düşüyor."

Yaklaşık 100 kişinin katıldığı iftar yemeğinin ardından dünya barışı için topluca dua edildi, ardından dernek binasında Michael Jackson’un bir klibi izlendi.

MIHELLEMİLER KİMDİR?

Mıhellemi olarak anılan halk topluluğu gündelik yaşamlarında semitik bir dil ailesine mensup Arapçanın Kıltu (Qultu) lehçesini konuşur. Çoğunluk Sünni İslam ve Şafii mezhebindendirler. Ayrıca Hristiyan ve Musevi Mıhellemiler de bulunmaktadır.

Nüfuslarının büyük bir bölümü Turabdin ve çevresinde olan Mıhellemiler hakkında ileri sürülen görüşlerden birisi Beni Rebia’ya (büyük bir arap kabilesi) bağlı kabilelerden oluştuğu görüşüdür.

Bir başka görüşe göre ise Mıhellemilerin Aramilerin bir kolu olup MÖ.1050 yıllarında Hititlerin gücünün zayıflamasıyla Arabistan çöllerinden Anadolu’ya gelmiş olduklarıdır.

Sami ırkından geldikleri bilinen bu halkla ilgili I. Tiglat Plaser’in yazıtında Ahlami Armaye diye söz edilmektedir.

Varolan görüşlerden bir tanesi ise Mıhellemilerin Tunus ve Cezayir’den Anadolu’ya göç eden Beni-hilal kabilesine mensup Araplardan müteşekkil olduğudur. Bunun yanında Mıhellemi kelimesinin XV. Yüzyılda adı geçen bir Kürt aşireti olan Maklemite’den kaynaklandığı dolayısıyla bu topluluğun aslında Kürt olduğu da iddia edilmiştir.

Kimi Süryani kaynaklarınca bu topluluğun aslının Süryani ve Hristiyan olup 1600’lu yıllarda Müslümanlaştığına değinilmişse de 1525 yılındaki Osmanlı belgelerinde kendilerinden Müslüman Mahalmi Cemaati diye söz edilmektedir.

Mıhellemileri kültür ve yaşam tarzı olarak diğer komşu halklardan ayıran fazla olgu yoktur ve sadece dil konusunda bir farklılık olduğu görülmektedir. Mıhellemilerin çoğu Türkçe ve Kürtçeyi iyi konuşurlar, buna ek olarak da bir istisna olarak Hapsınas (Mercimekli) köyü Süryaniceyi çok akıcı konuşabilmektedirler. Kırsal kesimdeki Mıhellemiler Süryani ve Kürt komşularıyla aynı ekonomik etkinlikleri paylaşırken şehir merkezindekiler ise küçük esnaflık ve ticaretle birlikte yoğun olarak resmi devlet işlerinde çalışmaktadır. Geniş aile yapısının ve akrabalık kurumunun yaygın olduğu Mıhellemiler, akraba ve grup içi evliliği tercih edilmekle beraber diğer Müslüman komşu halklarla da evlilik ilişkileri ve akrabalıklar kurmaktadırlar.

DEMOKRAT HABER
Kaynaklar:
Mehmet Ali ASLAN Sami Mıhellemi Dinler, Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Der. Bşk.
AJANSLAR