Tarihi yapı, mezarlık, ibadethane ve mülkleri valilik tarafından hazineye devredildikten sonra kaygıları artan Mardin Süryaniler, soykırımın tekrarlanmasından endişeli.

Süryaniler, Avrupa’ya dönemsel dönüşlerin kalıcılaşmaması için barış ortamının sağlanmasını istiyor. 

Mardin’in Midyat ile Nusaybin ilçesine bağlı köylerde yaşayan ve binlerce yıllık geçmişi ile Mezopotamya coğrafyasının kadim halklarından bir olan Süryaniler, tarihi yapı, mezarlık, ibadethane ve mülklerinin hazineye devredilmesinden sonra yeniden soykırım endişesi yaşıyor.

Çözüm süreci döneminde yapılan çağrıların da etkisi ile 1980’li yıllarda göç ettikleri Avrupa ülkelerinden topraklarına geri dönen Süryanilerin sayısı 2 bin 500’den 3 bine yaklaştı. Hükümetin son zamanlardaki politikalarından kaygılana Süryaniler, yeniden Avrupa’ya dönmeyi tartışıyor. 

VALİLİĞİN TESCİL KARARI KAYGILARI ARTTIRDI

Özelikle Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunun kendilerine ait çok sayıda kilise, manastır ve mezarlığı Diyanet İşleri Başkanlığı’na devir edip daha sonra kararı iptal ederek tescili hazineye devretmesi Süryanilerin kaygılarını arttırdı. 

‘YAŞAM TEHLİKESİ’ DÖNEMSEL GÖÇÜ ARTTIRDI

dihaber'de yer alan habere göre, kentte uzun süredir yaşayan Süryanilerin aktardığı bilgilere göre, kaygıların başında “giderek daha belirsizleşen siyasi ve ekonomik ortam”, “yaşam tehlikesi”, “eskiden yaşanılan katliamların tekrarlanması” ve “devletin farklı inanç ve kültürlere olan yaklaşımı” gibi nedenler geliyor. Süryaniler, bu kaygılardan dolayı son 2 yıl içerisinde onlarca Süryani’nin çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan akrabalarının yanına dönemsel olarak döndüğünü aktardı. 

ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN BAŞVURUDA BULUNUYORLAR

Kaygıların giderilmemesi halinde göçün artacağını belirten Süryaniler, dönemsel dönüşlerin ise kalıcılaşabileceği ihtimalinin güçlü olduğunu dile getirdi. Yine çocuklarını Avrupa ülkelerine gönderen birçok Süryani’nin vize başvurusunda bulunduğu kentte, çifte vatandaşlık için başvuruda bulunan çok sayıda kişinin olduğu aktarıldı. Topraklarını yeniden terk etmek istemeyen Süryaniler, geri dönüşlerin tekrardan başlaması için barış adımların atılması, farklı inanç ve halkların bir arada yaşayabileceği bir ortamın sağlanmasını istiyor.