Sultan KIılıç / Demokrat Haber Malatya

Malatya Ermeni mezarlığına Malatyalı hayırsever Ermenilerin katkılarıyla Malatya HAYDER (Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği) öncülüğünde yaptırılan gasilhane, bekçi konutu ve son dua yerinden oluşan birleşik yapı, tam bitmek üzereyken 02 Şubat 2012’de Malatya Belediyesi ekiplerince aniden yerle bir edilmişti.

Medyanın büyük ilgi gösterdiği yıkıma sivil toplum örgütlerinden, muhalif siyasi partilerden; hatta Başbakan’dan da tepki gelmişti. Bunun üzerine Malatya Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü imzasıyla gönderilen basın bülteninde, yıkımın sadece bekçi konutu bölümüyle sınırlı olması gerekirken yanlışlıkla binanın tümünün yıkıldığı, yanlışlığın telafisi için binayı yeniden yapacaklarını ifade edilerek:

“Sadece, bahsi geçen bekçi evinin yıkımı için mezarlığa giden belediyemiz yıkım ekipleri arasındaki iletişim kopukluğundan kaynaklanan bir hatadan dolayı inşaatın tamamı yıkılmıştır.

Belediyemizin yetkili organlarının bilgisi ve inisiyatifi dışında inşaatın tamamını yıkan ilgili personel hakkında da idari tahkikat başlatılmıştır.

Bu coğrafyada yaşayan hiçbir etnik ve dini gruba yönelik, ayrımcı bir tavrımızın olması kesinlikle söz konusu değildir.

Ermeni vatandaşlarımızın da bütün vatandaşlarımız gibi gönül rahatlığı ile inançları doğrultusunda definlerini yapabilmeleri için gerekli olan gasilhane ve müştemilatının yapımı hususunda her türlü kolaylık ve yardımın da belediyemiz tarafından sağlanacağı hususu saygıdeğer kamuoyuna duyurulur" deniyordu.

MALATYA BELEDİYESİ SÖZÜNDE DURDU

Malatya Ermeni mezarlığındaki yıkımın ardından verilen sözde duruldu. Gasilhane ve son dua yerinden oluşan birleşik yapı ile yaklaşık elli metre uzağa yaptırılan bekçi konutu, Malatya Belediyesince yaptırılarak kullanıma hazır hale getirildi.

Elektrik, su, doğalgaz abonmanlıkları ve çevre düzenlemesi de yapıldıktan sonra Malatyalı Ermeni vatandaşların kullanımı için Malatya Belediyesi’nden Malatya HAYDER’e anahtar tesliminin yapılması bekleniyor.