Eşcinsellere ‘sapkın’ denilmesini düşünce özgürlüğü sayan savcılık kararına Ağır Ceza Mahkemesi karşı çıkıp, suç saydı. Daha önce de Yargıtay Kaos GL’yi haklı bulmuş ve eşcinsellere hakareti suç kabul etmişti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, eşcinsellere yönelik ayrımcılığı önlemek için okullarda broşür dağıtılmasını “Sapkınlar okullara sızıyor” başlıklı bir haberle duyurulmasında ayrımcılık görmeyen kararı Ağır Ceza Mahkemesi’nden döndü. Başsavcılığın, haberin düşünce özgürlüğü sınırları içinde olduğu gerekçesiyle verdiği takipsizlik kararına Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği’nin (Kaos GL) yaptığı itirazı kabul eden mahkeme, Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberle ilgili dava açılması gerektiğine karar verdi.

“HALKIN BİR KESİMİNİ AŞAĞILAMA”

Kaos GL’nin itirazını değerlendiren mahkeme, 23 Ekim 2012 tarihinde Yeni Akit gazetesinde yayınlanan haberde eşcinsellerin “sapkın” olarak nitelendirilmesinin düşünce özgürlüğü kapsamına girmeyeceğine hükmetti. Mahkemenin, haberle ilgili kararında “Şikâyet konusu haberle cinsel yönelimi farklı olan bir grup açıkça aşağılanmış ve hakarete uğramıştır. Kamu davası açılması gerekirken takipsizlik kararı verilmesi yerinde değildir” denildi. Karara göre haberi yapanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “halkın bir kesimini aşağılama” suçunun düzenlendiği 216. maddesinden dava açılacak.

SAVCILIK “DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ” DEMİŞTİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararında haberin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğü kapsamında olduğu görüşüyle yapılan suç duyurusu sonunda takipsizlik kararı verilmişti. Savcılığın bu kararına broşürü hazırlayan Kaos GL Derneği adına İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itirazda haberle derneğin ve tüm eşcinsellerin sapkın olarak nitelendirildiği ve hedef gösterildiği belirtilmişti. (Kaos GL)