2009 yılından sonra kişilerin ikili ya da çoklu vatandaşlık haklarına izin verilmiştir. Lüksemburg Schengen bölgesi vize sahiplerine gezmek veya iş amaçlı olarak devletler arasında 90 günlük bir izin vermektedir. Verilen bu Schengen vizesi sayesinde bir ülkeye giriş ve yapacağınız güzel gezilerde özgür sayılırsınız. Ayrıca diğer ülkelerinin bazılarının pasaport sahipleri de aynı haklardan yararlanabilirler.

   Lüksemburg için vize ya da izin başvurusu yapmanız için öncelikle gittiğiniz zaman belirli bir süreye kadar geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekmektedir. Aileniz ile birlikte gittiyseniz tüm aile üyelerinizin doğum belgeleri yanınızda olmalıdır. Evli iseniz evlilik ve boşanma belgeleriniz ve aldığınız bu belgelerin de mutlaka tercümeleri ile birlikte gitmeniz gerekmektedir. Alacağınız bu izin yaklaşık olarak 3 ay kadar bir süre içerisinde size verilecektir.

   AB vatandaşları Lüksemburg’a girebilirler ve Lüksemburg Oturma İzni olmadan da burada 3 ay bir süre ile kalabilirler. Bunun için yanlarında pasaportları ve geçerli bir nüfus cüzdanları bulunmalıdır. Eğer daha uzun süreli kalmak gibi bir düşünceleri var ise kişilerin bir kamu, özel ya da özel eğitim kurumlarına kayıtlı şirketi olmalıdır. Kendi hesaplarınıza çalışan ya da yeterli kaynağa sahip olmaları gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler için vize ve izin şartı aranmaz.

   Bir yıldan fazla kalmayı düşünen kişiler yerel yönetime kayıt olmalıdırlar. Geçici oturma izni, çalışma izni, mali kaynak belgesi, üç adet pasaport fotoğrafı, tıbbı sertifika, yapacağınız adres değişikliğinin belgesi ve iyi niyet belgeniz ile beraber vergi beyannamesi bulunan pasaportunuz olması gerekmektedir. İşlemler için her kasabada bir ofis bulma şansınız olmayabilir. Bunun için belediye binalarından en yakın ofisi bulmak için yardım alabilirsiniz. Kimlik kartı için yapmış olduğunuz bu başvuruların sonucunu yani kartınızı yaklaşık bir yıl kadar bir süre sonra alabilirsiniz. Bu süre içerisinde size telefon ile arama yapabilir ve genel soruları tekrar sorabilirler.

   Lüksemburg’da bir eve taşınıyorsanız mutlaka ama mutlaka nüfus cüzdanınızı güncellemek için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kişilerin bunu yapması için içinde bulunduğu vatandaşlığı bırakmaları gerekiyordur. Fakat son zamanlarda çifte vatandaşlığa başvuru yapmak için de yasak olarak bir onay alınmıştır. Lüksemburg vatandaşı olmak için ilk şart en az 18 yaşında olmanızdır. Burada 3 yıl kadar ikamet etmiş olmak, ve Lüksemburg’a ait olan 3 ulusal dili konuşuyor olmalısınız. Bu diller ise Fransızca, Almanca ve Lüksemburgca’dır.

Avrupa’da bulunan birçok komşusuna oranla Lüksemburg daha pahalı bir yerdir. Gezilecek.org size daha ayrıntılı bilgiler sunacaktır. Komşu ülkelerden lüks eşya almaya giden gurbetçilere sıkça rastlayabilirsiniz. Fiyatların yüksek olmasına oranla burada KDV’ler çok daha düşüktür. Yapılan istatistikler sonrasında da burada yaşayan nüfusun yarısının yabancı uyruklu olduğu belirtilmiştir. Buraya gelen gurbetçilerin çoğunun da ülkenin ismi ile aynı adı taşıyan başkent Lüksemburg ve çevresinde yaşamaktadırlar. Güney şehirleri ise diğer yerlere oran ile biraz daha ucuzluk göstermektedir.