İnşatta Kürtçe şarkı söyleyen Murat Akbaşlı’nın videosu sosyal medyada gündem oldu.

Zülfü Livaneli’nin Twitter’da paylaştığı kilam okuyan genç, “İnşaatta çalışıyordum. Bir gün inşaatın mimarı yanıma geldi. ‘Şarkı söyle, videoya çekeceğim, sana kaset yapalım’ dedi. Ben de şarkı söylemeyi sevdiğim için okudum. Valla ben de bu kadar yayılacağını bilmiyordum. Zaten haberim yoktu. Görünce ben de şaşırdım. Bu kadar yayılması tesadüf” diye konuştu.

Evrensel’den Cengiz Anıl Bölükbaş’ın haberine göre, Murat Akbaşlı 2000 yılında Van’da dünyaya geldi. Ailesi, Van’ın Saray ilçesine bağlı Turanköy Köyü’nden. Akbaşlı, 10 kardeşli bir ailenin altıncı çocuğu. Sekiz kız ve bir erkek kardeşi var. Ailenin dört çocuğu okurken geri kalanları ya işte çalışıyor ya da işsizler. İlkokul sekizinci sınıfa kadar okuyan Murat Akbaşlı, sekizinci sınıfı bitirdikten sonra okulu bırakmış. Okulu bırakma sebebini, “Olmadı, yapamadım” diyerek açıklıyor. Okulu bırakmasının ardından çobanlık yapmış. Belli bir süre çobanlık yaptıktan sonra Bursa’ya amcaoğlunun yanına gitmiş. Bursa’da bir süre inşaatlarda çalışmış ve boyacılık yapmış. Ardından Van’a gidip tekrar İstanbul’a çalışmaya gitmiş. Akbaşlı’nın babasının koyunları var ve babası yılın altı ayı tarımla uğraşıyorken geri kalanında çalışmıyor. Annesi ise ev hanımı.

‘HUZUR İSTİYORUM’

İstanbul’da çekilen ve kilam okuduğu videoyla ilgili konuşan Akbaşlı, “İnşaatta çalışıyordum. Bir gün inşaatın mimarı yanıma geldi. ‘Şarkı söyle, videoya çekeceğim, sana kaset yapalım’ dedi. Ben de şarkı söylemeyi sevdiğim için okudum. Valla ben de bu kadar yayılacağını bilmiyordum. Zaten haberim yoktu. Görünce ben de şaşırdım. Bu kadar yayılması tesadüf. En çok Aşık Veysel’i seviyorum bir de Şakiro’yu” diye konuştu.

Akbaşlı kilamı bu kadar nasıl duygulu okuduğu sorusuna, “Birçok dertle karşılaştım. Ondan dolayı böyle okuyorum herhalde. Küçükken evimizin bir odası vardı. 12 kişi o odada kalırdık. Hayatın kendisi çok yorucu zaten. Yaşadığım sorunlar, dertler beni şarkı söylemeye itti. Huzur istiyorum abi, huzur olmayınca hiçbir şey olmuyor. Bir de daha iyi yaşam koşulları” diyerek yanıt verdi.

 NE OLMUŞTU?

Zülfü Livaneli, Akbaşlı’nın videosunu Twitter’da paylaşarak, “Böyle bir sese kolay kolay rastlanmaz. Keşke bulabilsek de Diyarbakır başta olmak üzere konserlerime konuk sanatçı olarak davet etsem” yazdı.

Livaneli daha sonra Akbaşlı ile iletişime geçip ona, eğitim verileceğini ve konserlere çıkarılmak istendiğini söyledi. Akbaşlı, teklifi kabul etti. Livaneli, “Çok beğendim. Hakikaten çok olağanüstü bir yorumu ve sesi var. Böyle doğal, hayatın içinden söylüyor. Özel olarak şarkı ve türkü söylemeye uğraşmıyor. İşini yaparken, duvarı sıvarken söylüyor. O çok hoşuma gitti” dedi. Ayrınca dengbêj geleneğinin devam etmesi gerektiğini belirten Livaneli, “Dengbêj Türkiye’nin çok büyük bir zenginliği. Bu müzik tarzı devam etmeli. Dolayısıyla, Diyarbakır konseri başta olmak üzere belki konuk sanatçı olarak sahne verebilirim. Zaten böyle gençlere sahneler veriyorum. Ali İhsan diye bir arkadaşımızı da çıkarmıştık. Kısacası çocuğun sesini çok beğendim” diye konuştu.

Kaynak: Evrensel