Vezirköprü ilçesine bağlı Oymaağaç köyünde 8 yıldır devam eden arkeolojik kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Kazı ekibinden yapılan açıklamada, Oymaağaç'ın Hititlerin kutsal şehri 'Nerik' olduğunu ispat edecek çivi yazılı tabletler bulunduğu bildirildi.

Kazı Başkanı Alman Arkeolog Doç. Dr. Rainer Czichon, Oymaağaç'ta 2005 yılında çalışmalara başladıklarını söyledi. İlk iki yıl yüzeysel araştırma yaptıklarını, daha sonra kazı çalışmasına başladıklarını belirten Czichan, şöyle devam etti:

KUTSAL ŞEHİR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

"Amacımız Oymaağaç'ın Hititlerin kutsal şehri 'Nerik' olduğunu ispatlamak. Zaten buranın Hititlerin yerleşim yeri olduğunu biliyoruz. Yüzde 100 diyemem ama yüzde 95 buranın Hititlerin kutsal şehri 'Nerik' olduğunu ispat edecek çivi yazılı tabletler bulduk. Bu yıl ortaya çıkardığımız 4 çivili tablette 'Nerik' ile ilgili yazıtlar var. Nerik'in içinde Tahanga diye bir bölüm var.



Tahanga, Nerik'in hava tanrısı mabedinin içinde bir bölüm. Tahanga ismi, çıkardığımız iki tabletin üzerinde çıktı. Bu da Oymaağaç'ın Nerik olduğu yönünde güçlü bir kanıttır. Kazılarda çıkan yazıtlar buranın yüzde 95 Hititlerin kutsal şehri 'Nerik' olduğunu ortaya koydu."



Çivi yazılı tabletler dışında mühür baskılar da bulunduğunu ifade eden Czichon, "Bir katibin mühür baskısı... Hattuşa'da bu çok normal bir şey ama Hitit İmparatorluğu'nun en kuzey sınırındayız. Yani bu bölge için bu süper olağanüstü bir şey. Bizim için o dönemin insanlarının kendi yazıları çok önemli. Çünkü o dönemde ne düşündüler, neler yaptılar, neyle ilgili konuştular, yaşam tarzları bize ışık tutacak" dedi.

Doç. Dr. Czichon, kazı çalışmalarına dünyanın her tarafından arkeologlar, filologlar, jeologlar, mimarlar, antropologlar ve zooarkeloglar katıldığını, yaklaşık 40 kişilik uluslararası bir ekibin yazın 3 ay Türkiye'nin eski tarihini incelemeye çalıştığını sözlerine ekledi. (ntvmsnbc)