Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü ile ilgili bir açıklama yaptı; "Kutlamaya hakkımız yok"

Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkatı Derneği'nden yapılan açıklama şöyle;

1931 yılında kabul edilen 4 Ekim ‘Dünya Hayvanları Koruma Günü’, yerküremizdeki bütün hayvan türleri için yapılan bir kutlamadır.

Bu yıl da 4 Ekim, 40’i aşkın ülkede yapılacak etkinlik ve özel organizasyonlarla kutlanacak.

Ancak biz, her yıl milyonlarca hayvanın derisi-kürkü-eti için vahşice katledilği, deney laboratuvarlarında kısacik ömürlerini kafesler içinde acı çekerek tüketmeye zorlandığı, üzerlerinden haksız kazanç elde etmek için sirklerde-yunus parklarında-petshop ve üretim çiftliklerine tutsak edildiği, doğal yaşam alanlarının insan eliyle işgal ve tahrip edildiği, dünyada en az bizler kadar hak sahiplikleri olmasına rağmen fanatik ve türcü hümanizm nedeniyle öldürüldüğü-barınaklara hapsedildiği-istismar edildiği, sporla hiçbir bağı olamayacak “av” denilen ilkel gelenekten ötürü öldürüldüğü, fiziksel-psikolojik-cinsel şiddet ve acıya maruz bırakıldıkları, kısacısı yaşam haklarının yok sayıldığı bir gezegende insan türünün 4 Ekim’i kutlamaya hakkı olmadığına inanıyoruz.

CHP hayvan haklarını Meclis'e taşıyor

Kılıçdaroğlu’nun imzasıyla başlatılan, “Hayvanların Yaşam Haklarını Korumaya Söz Veriyoruz Taahhütnamesi”, İstanbul Milletvekilleri Umut Oran ve Melda Okur tarafından yeni yasama yılının ilk birleşiminde yasa değişikliği olarak TBMM’ye sunulacak.

Oran, 4 Ekim “Dünya Hayvanları Koruma Günü”, nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, CHP milletvekilleri seçim bildirgesinde yer alan konuyla ilgili taahhütlerini unutmadıklarını ifade etti. CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan hayvan haklarının korunmasına yönelik düzenlemeler de yasa teklifi olarak bu yasama yılında TBMM gündemine sunulacak. Oran, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı avukat Ahmet Kemal Şenpolat ile görüşerek uygulamada karşılaşılan sorunların aşılması için önerilerini dinledi.

TCK kapsamına alınacak

CHP’nin teklifinde; hayvanlara yönelik şiddet eylemlerinin Kabahatler Yasası kapsamından çıkarılarak Türk Ceza Yasası kapsamına alınması, tüm şehirlerde hayvan bakımevlerinin açılması, tüm sokak hayvanlarının kayıt altına alınması ve evcil hayvan ticareti yapan mağazalara yeni düzenlemeler getirilmesine ilişkin noktalar yer alacak. Oran açıklamasında, UNESCO tarafından ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtilen standartların Türkiye’de hakim kılınması, kamu sağlığı ve güvenliği ile tüm canlıların yaşam haklarının bir denge içerisinde korunmasının teklifin ana amacı olduğu belirtti. (Kaynak: NTV, Haber 7)