Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi bölümüne muayene olmaya giden Safiye Karadaban (58), Opr. Dr. Coşkun Yolaş ve sekreteri tarafından Kürtçe konuştuğu için ırkçı muameleye ve hakaretlere maruz kaldı. 

Safiye Karabadan, oğlu Kadir Karadaban ile beraber gittiği hastanede yaşadıklarını JINHA’ya anlattı.

'MUAYENEDE HAKARETE UĞRADIK'

Türkçe bilmediği için oğlu Kadir ile birlikte hastaneye gittiğini ve şikayetlerini Kadir aracılığı ile doktora iletmek için beraber muayeneye girdiklerini belirten Safiye Karadaban, doktorun Kürtçe konuşmayı duyduktan sonra verdiği tepkiyi şöyle anlattı: "Ben şikayetlerimi oğluma Kürtçe söyleyerek doktora aktarmasını istedim. Daha konuşmamı tamamlamadan doktor aniden ayağı kalkarak bize 'çıkın' dedi. Ardından bir tane görevliyi çağırdı bizi içeriden çıkarsın diye. Oğlum Kadir, 'Annemin muayenesi bitmedi, bitsin dışarı çıkacağım' dedi. O esnada doktor masasından fırlayarak Kadir'in üzerine saldırdı. 'Dışarı çık diyorum sana' dedi. Kapıda bekleyen sekreter de bana şiddetli bir şekilde bağırarak hakaret etti. Ben de dönüp doktora 'doktorsun diye senden korkmuyorum. Sadece Allah'tan korkuyorum. Bana böyle davranamazsın' dedim."

'DOKTORUN TÜM TAVRI KÜRT OLMAMIZDAN DOLAYIYDI'

Konuşmalar sırasında doktorun oğluna saldırarak kapının arasında sıkıştırdığını kaydeden Safiye Karadaban, doktorun bu tavırlarının Kürt olmalarından kaynaklı olduğunun altını çizdi. Safiye Karadaban, fiziksel ve sözel şiddete maruz kaldıklarını fakat olayın büyümemesi için hastanede sessiz kaldıklarını ifade etti. Tüm yaşanılanlara rağmen önce şikayetçi olmayan Safiye Karadaban, doktorun polis çağırması üzerine haksız duruma düşmemek için şikayetçi olduğunu dile getirdi. Karadaban, "Doktor olması hakaret etme hakkını ona vermez. Biz tam tersine doktora bizimle ilgilenmesi, görevini yapmasını gerektiğini söyledik. Irk ayrımcılığı yaptığı için bizi aşağıladı. Hem doktor hem sekreteri aynı anda bize saldırdılar. Benim Kürt olmam şiddet, kavga istediğim anlamına gelmez. Biz bunu istemiyoruz. Tam tersi barış, huzur, kardeşlik, birlik istiyoruz" dedi.

'DOKTOR EN BAŞTAN TAHAMMÜL EDEMEDİ BİZE'

Doktordan şikayetçi olduklarını belirten Safiye Karadaban, doktor ve sekreterin tartışmayı çıkardığını ve kendilerinden şikayetçi olduklarını kaydetti. Olayın bir başka mağduru Kadir Karadaban da annesi ile birlikte fiziksel ve sözel şiddete uğradıklarını ifade ederek, doktorun muayenenin başından beri bir tahammülsüzlüğü olduğunu ve bu yüzden kendilerine ırkçı bir saldırı içerisine girdiğini söyledi.

Irkçı saldırıya maruz kalan Safiye ve Kadir Karadaban son olarak, doktor Coşkun Yolaş ve sekreterinden şikayetçi olduklarını ve olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

(Kaynak: Jin Haber Ajansı)