Kürt yazar Mehmed Uzun, ölümünün 8. yılında Diyarbakır’daki Mardinkapı Mezarlığı’nda mezarı başında anıldı.

Mezarı başındaki anmaya, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmuz Diken, Uzun’un ailesi ve arkadaşları katıldı.

Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmuz Diken ise “Mehmet Uzun bugün yaşasaydı Kobani destanını yazardı. Mehmet Uzun toprağında rahat uyusun, Kürt halkının evlatları direngenlikleri ile bu destanı yazıyor. İyi ki Mehmet Uzun bu coğrafyadan geçti” dedi.

Mehmet Uzun’un kardeşi Mahmut Uzun da, “Tarih Kürtlere karşı yine kavga ve ölüm çıkardı. Mehmet Uzun burada olsa Kobani’yi yazardı” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından saygı duruşunda bulunuldu, Uzun’un mezarına karanfillerin bırakılmasıyla anma sona erdi.

MEHMED UZUN KİMDİR?

Mehmed Uzun 2007 yılında Hasan Cemal’e ”İsmim Mehmed. Soyadım Uzun. Doğum tarihim 01.01.1953. Herkes beni böyle biliyor… ama bunların hiçbiri gerçek değil; benim ismim, Mehmed değil, soyadım, Uzun değil, doğum tarihim bu değil” der.

Mehmed Uzun 1953 yılında Siverek’de doğdu.

1977 yılına kadar İsveç’te yaşamak zorunda kalan Uzun, Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayınlandı. Uzun hakkında, Türkiye’de çok sayıda dava açıldı. 1981’de Türkiye vatandaşlığından atıldı ve 1992 yılına kadar Türkiye’ye gelemedi.

Uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp’te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği’nin de üyesi olan Uzun’un bugüne kadar çok sayıda Kürtçe roman yazdı.

“Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık” romanı ve “Nar Çiçekleri” adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılandı. Yakalandığı mide kanseri nedeniyle uzun süre tedavi gören Uzun, 11 Ekim 2007 günü Diyarbakır’da yaşamını yitirdi. (imc)