Kurşun fabrikasında dökümcü olarak çalışan Suat Akbal adındaki işçi, fazla kurşuna maruz kalmaktan dolayı zehirlendiği için artık yürüyemez duruma geldi. 

İzmir Torbalı ilçesine bağlı Çapak Mahallesinde yaşayan Suat Akbal adındaki işçi, 2014 yılında döküm operatörü olarak çalışmaya başladığı Heper Metal Döküm Sanayi ve Tic. A.Ş'deçok fazla kurşuna maruz kalmaktan, tehlikeli bir meslek hastalığı olan kurşun zehirlenmesi yaşadı.

Çalışmaya başladığı ilk aydan itibaren yapılan tüm tahlillerde kanında bulunan kurşun oranının normalin çok üzerinde olmasına rağmen, iş yoğunluğu olduğu gerekçesi ile çalıştırılmaya devam edilen Akbal,kanında bulunan yüksek orandaki kurşun eklemlerine yerleştiği için bacaklarında oluşan güç kaybı sebebiyle artık yürüyemiyor. 

'Kurşun zehirlenmesi ve buna bağlı nöropatik ağrı' teşhisiyle tedavisi sonlandırılan Akbal'ın, işveren tarafından 'Bir yıldır sana biz bakıyoruz, ispatlayabilirsen gelir haklarını alırsın' denilerek işine de son verildi. 

'ZEHİRLENEN BİR ÇOK KİŞİ VAR' 

Kanunen kendisine verilen tüm haklarını almak için mücadele edeceğini belirten Akbal, ancak sürecin çok yavaş işlediğini ifade etti. 4 çocuğuna bakma yükümlülüğü olduğunu dile getiren Akbal, hukuksal anlamda gereken başvuruları yapacağını kaydetti. Kendisi gibi kurşun zehirlenmesi yaşayan birçok işçinin olduğuna dikkat çeken Akbal, işyerinin bunların üzerini örttüğünü söyledi. Heper Metal Döküm Sanayi'nin haksızlığına uğradığını belirten Akbal, "Bana verilen evrakların çoğunun sahte olduğunu öğreniyorum. SGK'da adıma açılan bir dosya olmadığını öğrendim" dedi. 

KAYNAK: DİH A