Uygar Gültekin / Agos

Kumkapı, bir Ermenistanlının hayatını kaybetmesinin ardından düzenlenen polis operasyonuyla yeniden gündeme geldi. Polis, sokaklarda üst araması yaptı. Evlere baskın düzenledi. 1.600 polisin katıldığı operasyona çevik kuvvet ve polis helikopterleri de destek verdi.

Tedirginlik ve korkunun, semtin Ermenistanlı göçmenleri arasında hâkim olduğu görülüyor. 10 yıldır Kumkapı’da oturan Ermenistanlı bir kadın, son iki yıldır semtte uyuşturucu trafiğinin arttığını söylüyor: “Yıllardır burada yaşıyorum hiç bu kadar tedirgin olmamıştım. Sokak ortasında uyuşturucu satışı yapılıyor. Sokakta kullananlar dahi var. Silah seslerini her akşam duyar olduk. Geçtiğimiz hafta caddede 50 kişilik iki grup otomatik silahlarla çatıştı.”

9 yıldır Nişanca Mahallesi’nde yaşayan bir genç ise şöyle diyor: “Akşamları kapının önüne bile çıkamıyoruz. Çocuklar için endişeleniyoruz. Her kavga çıktığında, her silah sesinde, tanıdıklarımız iyi mi diye telefona sarılıyoruz.”

BASKINDAN SONRA ERMENİSTANLILARA TACİZLER BAŞLADI

21 Haziran akşamı polis mahalleye baskın düzenledi. Yenikapı’dan Kumkapı’ya kadar bütün caddeyi ve ara sokakları kapatan polis, pek çok noktada arama yaptı. Evleri aranan veya gözaltına alınan Ermenistanlı yok. Ancak baskından sonra Ermenistanlılara yönelik taciz başladı. Uyuşturucu trafiğini yönetenler, Ermenistanlılara ‘Bizi ihbar ediyorsunuz’ diyerek saldırdı.

ARABULUCUYU ÖLDÜRDÜLER

Kumkapı sahilinde 15 Haziran Pazar akşamı Hamparsum Harutyunayan’ın öldürülmesiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. 36 yaşındaki Harutyunyan, üç çoğuyla beraber Kumkapı’da yaşıyordu. Aralarında borç meselesi olan iki Ermenistanlı arasında aracılık etmek için görüşmeye gitmiş; Tartışmanın büyümesinin ardından başlayan kavgada Harutyunyan hayatını kaybetmiş.