KOSOVALI Türk siyasiler verdikleri Türk dili mücadelesinden zaferle çıktılar. Prizren Belediyesinde iki yıldan bu yana verilen Türk dili kullanımı mücadelesi, oy çoğunluğu ile Prizren Belediye Meclisi’nden geçti.

 

Prizren Belediyesi Meclisi’nde oy çoğunluğu ile Türk dilinin kullanımı yönetmeliği kabul edildi. Kabul edilen yönetmelikle birlikte Türk dili Prizren’de devlet resmi yazışmaları, belediye yazışmaları yanı sıra nüfus, ehliyet ve yollardaki tabelalar ile diğer yazışmalarda Arnavutça dili ile eşit olarak kullanılacak.

 

Prizren Belediyesi çerçevesinde dillerin kullanımını düzenleyen yönetmelik, uzun bir zamandan sonra partiler arasında uzlaşmaya varılarak gündeme alındı ve oybirliğiyle kabul edildi. Yönetmelikle ilgili mücadele veren Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) meclis üyeleri, belediye çapında Türkçe’nin, dillerin kullanımı yasasına göre düzenlenmesinde ısrarlı oldular. Konuyla ilgili komisyon kurularak, diller yasası daha ayrıntılı bir şekilde incelendikten sonra yönetmelik de hazırlandı.

 

Meclis toplantısı ardından konuşan Prizren Belediyesi Türk asıllı Başkan Yardımcısı Orhan Lopar, Kosova Demokratik Türk Partisi, belediye meclis üyeleri ve müdürlerle birlikte uzun bir çalışma süreci ardından yönetmeliğin kabul edildiğini belirtti. Hiçbir meclis üyesinin yönetmeliğe karşı çıkmamasının sevindirici olduğunu ifade eden Lopar, uygulanması yönünde de takipçisi olacaklarını söyledi. Lopar, KDTP meclis üyeleri ve diğer parti meclis üyeleriyle bu yasanın yürürlüğe girmesi için el birliğiyle çalışacaklarını da vurguladı.

 

"Bugün onaylanan dil kullanımı yönetmeliğinin iki yıl önce de kabul edilme durumu vardı. Ancak KDTP inisiyatifiyle bu uzatıldı" diyen Prizren Belediyesi KDTP Meclis üyesi Ergin Kala, gecikmenin yönetmelikte görülen hataların düzeltilmesinden kaynaklandığına işaret etti. Bugüne kadar Türkçe’nin kullanımını söz konusu olunca yasaya saygı gösterilmediğine işaret eden Kala, bugün kabul edilen yönetmelikle bazı hataların düzeltildiğini söyledi. Yasanın ihlal edilmesi durumlarında vatandaşlara kendilerini bilgilendirme çağrısında bulunan Kala, sorunları her meclis toplantısında dile getireceklerini vurgulama hazırlığını ifade etti. Kala, yanlışlıkların olmaması dileğinde bulundu.

 

Türkler, Arnavutlar ve Boşnakların birlikte kabul ettiği bu yönetmeliğin güzel bir görüntüye vesile olduğunu söyleyen KDTP Prizren Şubesi Başkanı Levent Buş, "yönetmeliğin kabulü, birlikte çalışmanın ürünüdür" dedi.

 

Eksik noktaların tamamlanarak bugün diller kullanımı yönetmeliğinin 35 oy ile kabul edildiğini vurgulayan Fidan Jılta da, asıl işin uygulamayla başlayacağını söyledi. Jılta, yönetmeliğin uygulamada ne denli kullanıldığını denetleyeceklerini de bildirdi. Yönetmeliğin yoğun bir çalışma ürünü olduğunu söyleyen Prizren Belediyesi KDTP Meclis üyesi Enis Subi, Türkçe dili açısından iyi bir yönetmelik olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili denetlemeyi yapmak üzere bir komisyonun kurulacağını ve bu komisyonun her 6 ayda bir rapor sunacağını söyleyen Subi, yönetmeliğin bütün vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

 

Prizren Belediyesi Meclis Başkanı Niyazı Krüezi’nin yönettiği toplantıya Prizren Belediyesi Başkanı Ramadan Muya da katıldı. Toplantıda 35 Meclis üyesi Türk dili yönetmeliği için oy verdi. Türk dili yönetmeliğinin kabul edilmesiyle birlikte denetlenmesi için bir denetleme komisyonu da kuruldu. (milliyet)