IŞİD’in 15 Eylül'de başlattığı saldırılara karşı YPG/YPJ öncülüğünde geliştirilen tarihi direnişle özgürleştirilen Kobani kent merkezinin yeniden inşası için çalışmalar devam ediyor.

Bir yandan İkinci hamle kapsamında köyleri kurtarmaya dönük operasyonlar devam ederken, diğer bir yandan savaşın ağır hasar yarattığı Kobani'de hasar tespit çalışmaları için oluşturulan Kobanê'yi Yeniden İnşa Komisyonu, çalışmalarını sürdürüyor.

Hasar tespitlerinin alanlarına göre ayrı ayrı raporlaştırılması için komisyon altında 7 ayrı birim oluşturuldu. Çalışmalar, sağlık, eğitim ve altyapı gibi temel alanlara öncelik verilerek sürdürülüyor. Oluşturulan komisyon, yürütülen çalışmalar ve başlatılacak olan inşa sürecine ilişkin olarak DİHA’ya konuşan Kobanê'yi Yeniden İnşa Komisyonu Sözcüsü İdris Nahsan, yardımların Kobani'ye ulaştırılması için de insani bir koridorun açılması gerekliliğine dikkat çekti.

İLK ÇALIŞMALAR KAMU VE SİVİL KURULUŞ BİNALARINDA   

Kent merkezinin özgürleştirilmesi ile birlikte, inşa sürecinin planlaması için ilk adım olarak bir komisyon oluşturdukları bilgisini veren Nahsan, "Komisyonumuz, çok sayıda akademisyen, mühendis, mimar gibi uzman bir kadrodan oluşuyor. Yine bu komisyonda kanton yetkilileri ve kenti iyi tanıyan belediye yetkilileri yer alıyor" dedi.

Komisyonun, sağlık, eğitim, alt yapı, mimari ve sivil alanlar gibi bölümlere göre 7 birime ayrıldığını dile getiren Nahsan, çalışmalarda önceliği kamu alanlarına verdiklerini belirterek, "İlk çalışmalar, kamu ve sivil kuruluş binaları, hastane, okul, inanç merkezleri ve kentin alt yapısı üzerinden yapılıyor. Ardından sivil bina ve evlerdeki hasar tespitleri yapılacak ve bir planlama çıkarılacak" diye konuştu.

'KOBANE’NİN İNŞASI AYNI ZAMANDA PSİKOLOJİK BİR İNŞA’ 

Savaşın yarattığı ağır travmadan kaynaklı Koban. inşasının aynı zamanda psikolojik bir inşa olacağını da ifade eden Nahsan, "Geri dönüşler ile birlikte savaş psikolojisinden etkilenen halkın yaşam alanlarına entegresi ve toplumsal alandaki hareketliliği diri tutması açısından kantondaki eski kültürel çalışmaların yeniden hayat bulması için çalışmalarımız var" diye belirtti. Yine kentin alt yapısının tamamen çöktüğü ve hastanelerin ağır hasar gördüğü bilgisini veren Nahsan, "Örneğin bir birimimiz, kentin altyapısı ile ilgileniyor. Bu önemli bir nokta. Yine hastane ve eczaneler için ayrı bir birimimiz çalışma yürütüyor, bu da acil ve ilk ihtiyaçlardandır. Çünkü gün geçtikçe kentteki sivil sayısı artıyor" diye konuştu.

KAMPLARIN KURULMASI GÜNDEMDE   

Evleri yıkılmayan bazı ailelerin topraklarına dönüş yaptığını hatırlatan Nahsan, köylerin tümünün özgürleştirilmesinin ardından sivillerin yerleşmesi için kampların oluşturulmasının gündemlerinde olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Evleri tamamen yıkılan veya ağır hasar alan yurttaşlarımız için ileriki dönemde kentin inşasının tamamlanması sürecine kadar kamplar kurabiliriz. Köylerdeki hasar çok fazla değil. Köylerde ikamet edenler, DAİŞ tehlikesi tamamen kırıldığında belki dönebilirler ancak şu an da temel ihtiyaçlarını karşılayacak koşullar yok. Çünkü şuan Kobanê'ye geçirilen yardımlar ancak birkaç bin insanın ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Bu yüzden halkın tümünün dönüşüne yönelik çağrımızdan önce yardımların Kobanê'ye ulaşması için bir koridorun açılması çağrısını yapıyoruz."

ULUSLARARASI YARDIM TALEPLERİ    

İnsanlık değerlerine saldıran IŞİD’e  karşı Kobani'de verilen direnişin evrensel olduğunu belirten Nahsan, gözü ve kulağı Kobani'de olan uluslararası birçok sivil kuruluşunun kentin inşası için kendileri ile temasa geçtiğini belirterek, "İspanya'dan sivil bir kuruluş bizimle temasa geçip, okul ve hastanelerde meydana gelen hasarla ilgili hazırladığımız raporları kendilerine göndermemizi istediler. Bizde bu alandaki raporlarımızı kendilerine gönderdik. Nasıl bir yardımda bulunabileceklerini raporları inceledikten sonra bize bildirecekler. Yine Danimarka ve Kuzey Kürdistan'dan sivil kuruluşlar, Heyva Sor a Kurdistan'dan yetkililer, raporlar istediler" şeklinde konuştu.

‘DİRENİŞİN BELLEĞİ OLARAK BİR MÜZE YAPILACAK’

Destansı direnişin ve savaşın yarattığı tahribatın tarihsel bir bellek olarak kalması için kentin bir bölümünde müze yapılacağını da dile getiren Nahsan, "Direnişin belleği olacak bir müze oluşturulacak. Ancak nasıl bir alan ayrılacak, kent nerede inşa edilecek gibi konularda sadece Kobanê halkı ya da Kobanê kantonu karar vermeyecek. Çünkü Kobanê dünya açısında da direnişin sembolü. Dünyanın her yerinden direnişe katılımlar oldu. Bu konu, geniş bir tartışma sonucunda karara bağlanacak" ifadelerini kullandı.

'MÜRŞİTPINAR KORİDORU GEREKLİ'

Son olarak Kobani'nin ambargo altında olduğunu söyleyen Nahsan, "Operasyonlar başarılı bir şekilde devam ediyor. Ama köylerin tümü özgürleştirilse de, Kobanê üç taraftan ambargo altındadır. Üç taraftan da DAİŞ tehdidi vardır. Bu yüzden Müşritpınar Kapısı'ndan bir koridorun açılması gerekmektedir. Dört parça Kürdistan halkından, diaspora Kürtleri ve tüm demokratik çevrelerden Kobanê'nin inşa sürecine güçlü bir şekilde katılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Kadri Özkan-Rojda Korkmaz / DİHA