Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber Suruç

Rojava’nın Kobani kantonundan IŞİD saldırıları yüzünden Türkiye’ye gelmek zorunda kalanlar yerleştikleri Suruç’ta kendi ihtiyaçlarını karşılamak için iş yerleri açmaya başladı. Bunların başında da yıllardır alıştıkları kendi ekmeklerini üretecek fırın geliyor.


Suruç halkının misafirperverlikleri üzerine çok söylenecek bir şey yok, müteşekkürler, fakat yıllardır alıştıkları ekmek dışında ekmek yiyemediklerini ifade ediyorlar. Böyle bir ihtiyaçtan doğan ve Suruç'ta 11 Nisan Caddesi'nde üç kişinin ortaklığı ile yeni kurulan Kobani Ekmek Fırını yetkilisi Muhammet Ömer ile konuştuk.

60 gündür Suruç'ta yaşıyor Muhammet Ömer. 3'ü kız, 3'ü erkek olmak üzere 6 çocuğu bulunuyor.

“Kobani özgür olduğu an tekrar ülkeme vatanıma geri döneceğim” diyen Muhammet Ömer’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Muhammet Ömer (40), Kobani’den geldim. Biz Kobaniliyiz. IŞİD katliamından kaçarak Suruç’a geldik. İşsiz güçsüz olmaz, bu fırını yaptık.

Kobani Ekmek Fırını’nı nasıl kurdunuz, kapasitesi nedir?

Bu fırının makinalarını Suriye’den Kilis'e oradan da Suruç’a getirdik, burada montajını gerçekleştirdik. Fırınımızda on Kobanili çalışmakta. Kobani’den gelen halkımız burada yapılan ekmeği yiyemedi. Biz Kobani’de iken de fırıncılık yapıyorduk.


Halkımız buradaki ekmeği yemeyince Suriye’den ekmek getirerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyordu. Biz de halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için Kobani Fırını’nı açtık.


Fırınımız sekiz dokuz saat çalışıp günde 5.000 ekmek çıkarıyoruz. Ekmekler torba içerisinde oluyor, dört ya da beş gün bozulmadan korunabiliyor.


Kobani’ye geri dönmeyi düşünüyor musunuz?

İnşallah, IŞİD belasından kurtulur kurtulmaz tekrar fırınımız ülkemiz Kobani’ye geri taşınacaktır. Çünkü fırınımız milletimize aittir. Halkımız nereye giderse biz de oraya gideceğiz. İnşallah halk olarak IŞİD belasından kurtulacağız.