Suruç'a gelen Kobanili 0-3 yaş aralığındaki 20 bin bebek ve çocuk için başlatılan, "Çocuğuna alırken 1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al" kampanyası devam ederken, depolara yerleştirilen malzemelerin tükenme aşamasında olduğu belirtildi.

IŞİD saldırılarının ardından göç etmek zorunda kalan 200 bine yakın Kobanili yurttaşın temel ihtiyaçlarının karşılaması için destekler devam ederken, depolara konulan malzemelerin tükenme noktasına geldiği belirtildi.

Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde toplanan yardımlar, Kobanililere ulaştırılmak üzere Suruç Belediye garajında ve Awesta Deposu'nda toplanırken, kış mevsimi ile birlikte, kahvaltı malzemesi, çocuk bezi, mama, beşik, biberon, süt, ilaç ve gıda ihtiyacı sıkıntısı baş göstermeye başladı.

'SÜT VE MAMA NEREDEYSE TÜKENDİ'

Merkezi depo sorumlularından Halil Akbaş, gelen yardımların DBP'li belediyeler, HDP, sivil toplum örgütleri ve Kobani ile dayanışmak isteyen duyarlı kesimler tarafından yapıldığını ifade ederek, bu yardımların genelde temel gıda maddelerinden oluştuğunu söyledi. Yapılan yardımların gittikçe azaldığını ifade eden Akbaş, yeni yapılan Şehîd Gelhad çadır kentinin de eklemesi ile sorunların daha da arttığına vurgu yaptı. Çocukların süt ve mamalarının neredeyse tükendiğini belirten Akbaş, yardımların süreklilik kazanarak, devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

'ÇOCUĞUNA ALIRKEN 1 MAMA, 1 SÜT, 1 BİBERON DAHA AL'

Bir diğer depo sorumlusu Aslı Saraç ise 3 ay önce Suruç Kobanê Dayanışma Koordinasyonu ile Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin bebekler için başlatmış olduğu, "Çocuğuna alırken 1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al" kampanyasının devam ettiğini belirtti.

20 binin üzerinde 0-3 yaş arası çocuğun söz konusu kamplarda kaldığına dikkat çeken Saraç, çocuklar için başlatılan kampanyaya duyulan ilginin gün geçtikçe azaldığına işaret ederek, "Kobanê'den çete saldırılarıyla yaşanan büyük göç dalgasında, 20 binin üzerinde 0-3 yaş arası çocuk Suruç'a geldi. Kış koşullarının gelmesiyle birlikte özellikle bebek ve çocukların beslenme ve barınma koşulları ağırlaştı. Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'dan geri dönüşler oluyor ama kampanyaya olan ilgi ilk aylardaki gibi değil. Depolarımızda neredeyse mama ve süt kalmadı. Mama gönderen yurttaşlarımız 1-2-3-4 numaralı 'bebelac' gönderseler daha faydalı olacaktır. Kampanya kış boyunca devam edecek" diye konuştu. (DİHA)