İçişleri Bakanlığı, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinde yasal düzenlemeye hazırlanıyor.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Diğer İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı, nüfus cüzdanlarından pasaporta, soyadı hatalarının düzeltilmesinden ikametgah alımına kadar vatandaşı yakından ilgilendiren kolaylıklar öngörüyor.

Yasa taslağına göre nüfus cüzdanlarını kaybedenler ile doğumu gerekli sürede bildirmeyenlere uygulanan 81 liralık idari para cezası kaldırılıyor.

Adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenlere uygulanan 436 liralık cezada ise indirim yapılması öngörülüyor. Taslak yasalaşırsa, pasaport çıkarmak için polise değil, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurulacak.

Yazım ve imla hatası bulunan veya sorunlu olan soyadları, mahkemeye başvurulmadan, 3 yıl içinde dilekçeyle nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek değiştirilebilecek. Ayrıca yazılı onay alınmak şartıyla yenisi talep edilen nüfus cüzdanının, kişinin eşi veya yakınları tarafından alınabilmesine da olanak sağlanacak.

Taslak ile vatandaşın ikametgah belgesi alımını da kolaylaştırmayı öngörüyor. Buna göre muhtarların en büyük gelir kalemini oluşturan nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi alımı için muhtara gitmeye gerek kalmayacak. Bu iki belge e-devlet sistemi üzerinden elektronik ortamda alınabilecek.

Türkiye'nin yurt dışındaki temsilcilikleri, doğum belgeleri, evlenme, boşanma kararları ve ölüm raporlarını mahkeme ve hastanelere elektronik ortamda gönderebilecek. Böylece özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların nüfus işlemleri hızlanmış ve kolaylaşmış olacak.

Yine doğum bildirimleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilcilikler dışında, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunca yapılacak. Bu sayede doğum hızlı şekilde aile kütüklerine tescil edilebilecek.