Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı "TOKİ 2011 Konut Kurultayı" başladı. Kentsel dönüşüm mağdurları, "AKP, TOKİ, Sermaye defol! Kentler bizimdir" sloganlarıyla İstanbul Kongre Merkezi'ne yürüdü, "Kentlerimizi ve geleceğimizi yağmalayanlara izin vermeyeceğiz" dedi.

TOKİ tarafından düzenlenen ve 2 gün sürecek olan 2011 Konut Kurultayı, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Kurultaydan emekçiler için yıkım anlamına gelebilecek kararların çıkması bekleniyor.

Kurultayın başladığı sıralarda, Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği, Tozkoparan Mahalle Derneği, FEBAYDER, Başıbüyük Mahallesi Kentsel Dönüşüm Mağdurları, Mimarlar Odası'nın da aralarında bulunduğu 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu bileşenleri kongre merkezine doğru yürüyüşe geçti.

"Bu ülke, bu halk satılık değil", "Köprü değil, insanca yaşam", "AKP, TOKİ, Sermaye defol! Kentler bizimdir" sloganlarıyla Taksim HAVAŞ durağından Kongre Merkezi önüne yürüyen 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, burada basın açıklaması yaptı.

Platform adına açıklamayı okuyan Tozkoparan Mahalle Derneği Başkanı Ömer Kiriş, "Ayazma'da onlarca aileyi evsiz bırakan, Derbent'i sabahın köründe basarak halkın direnişiyle karşılaşan, Başıbüyük, Esenler, Sulukule, Tozkoparan, Fener-Balat, Ankara Polatlı, Dikmen, Mamak gibi onlarca mahallenin halkını işgalci ilan eden, 3. Köprü cinayetini işlemek için onlarca yasal engelin arkasından dolaşmaya çalışan, Haydarpaşa Garı'nın yanmasını timsah gözyaşlarıyla seyrederken ağzının suyu akan TOKİ, sermaye çevreleri ve AKP tarafından düzenlenen bu kurultay meşru değildir" dedi.

AKP ve TOKİ'nin, tarihsel-kültürel dokunun yenilenmesi, deprem, heyelan, afet gibi risklerin önlenmesi adı altında, kentlerdeki tarihsel mekanları, kamusal alanları ve doğal varlıkları sermayeye peşkeş çektiğini söyleyen Kiriş, Halkalı Ziraat okulunun özel okul kurulması için İlim Yayma Cemiyeti'ne, Beykoz Fidanlığı'nın Türk-Alman Özel Üniversitesi'ne devredildiğini, orman alanlarının ve su havzalarının 2/B Yasası'yla, 3. Köprü projesiyle sermayenin yağmasına açıldığını hatırlattı.

YAŞAM ALANLARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kiriş, "İstanbul'da ve ülkemizin herhangi bir yerinde bir avuç sermayedara verecek ne bir kök ağacımız, ne bir damla suyumuz, ne de bir karış toprağımız var. Bizler bu ülkenin emekçileriyiz, işgalciler, ikinci sınıf yurttaşlar değil, bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Emeğimizle var ettiğimiz evlerimizi, mahallelerimizi, yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

BİRLİKTE MÜCADELE

Tozkoparan Mahalle Derneği sözcüsü de Tozkoparan semtinin sosyal alan olduğunu söyledi, "Bu toplantıyı yapanlar, Tozkoparan'ı neden yıkmak istediklerini açıklasınlar" dedi. Gülsuyu-Gülensu Güzelleştirme Derneği sözcüsü ise tüm kentsel dönüşüm mağdurlarının birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.