İngiliz Guardian gazetesi, İstanbul'daki kentsel dönüşüm projelerini konu alan haberinde şehrin tarihinin yerle bir edildiğini yazdı.

 

Gazete, birçok şehir planlamacının hükümeti yeterince şeffaf davranmamak ve bu projeler konusunda halkın görüşüne başvurmamakla suçladığını aktardı.

 

Gazete, Tarlabaşı'nda 278 binanın yıkılıp yerine, ev, işyeri, otel ve alışveriş merkezinin yapılacağı projenin mağdurlarıyla konuşup benzer buna benzer 50 proje için 7,5 milyar Türk Lirası harcanacağını yazdı.

 

Gazeteye konuşan Mimar Sinan Üniversitesi'nden Prof. Gülsen Özaydın, kentsel planlamanın şehri bir bütün olarak görmediğini; projelerin birbirinden kopuk olduğunu, şehrin mevcut dokusu ve içinde yaşayan insanları dikkate almadığını vurguladı.

 

Yeterince uzman görüşüne başvurulmadığını belirten Özaydın, Taksim projesini gazetelerden öğrendiklerini aktardı.

 

Haberde, mimar Korhan Gümüş, "Şehri spekülatörlerin insafına bırakırsanız" ölür derken, İstanbul Mimarlar Odası'ndan Mücalla Yapıcı "Kentsel yoksulluk artacak. Evlerinden çıkarılan insanlar sadece evlerini değil, işlerini, mahallelerini, sosyal bağlarını da kaybedecekler" diye konuştu.

 

Guardian'a göre müteahhitler, Türk ekonomisine yüzde 6'lık katkıda bulunan inşaat sektörünün yavaşladığını ve ülke dışında rekabetin arttığını söylüyor ve Türkiye genelinde yaklaşık 400 milyar dolarlık bir kâr potansiyeli olan kentsel dönüşüm projelerinin iyi bir alternatif olduğunu vurguluyor. (BBC Türkçe)