AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin “Tarlabaşı yenileme projesi” adıyla yürüttüğü ve GAP inşaata ihale ettiği “kentsel dönüşüm” projesi Keldani ve Süryanilere ait bir kiliseyi yok olmakla karşı karşıya bıraktı.

“Beyoğlu yenileniyor” adı ile sürdürülen çalışmalar sırasında 200 yıllık tarihe sahip Melkit Keldani ve Süryani Kilesi de talan edildi.

Kurulduğu günden beri Keldani ve Süryanilerin en önemli dini merkezlerinden biri olan Melkit Kilisesi, Hıristiyan aleminin önemli dini merkezlerinden biri olmuştu. Fakat son 3 yıldır bölgede yürütülen yıkım çalışmalar sebebiyle kilise harabeye dönmüş durumda. Yıkılmakla karşı karşıya olan kilisenin içindeki tarihi freksler tahrip edilmiş, tarihi ikonlar ise çalınmış.

ARTIK İBADET YAPAMIYORUZ

Özgür Gündem'in haberine göre, yıkım çalışmalarının kiliseye verdiği zararları değerlendiren Melkit Kilisesi Sekreteri Afram Sak, kendisinin ailesiyle beraber kilisedeki lojmanlarda kaldığını ifade ederek, “Yıkım çalışmaları başlamadan önce kendi kilisemizde düzenli olarak cemaatimizle bir araya gelip ibadetimizi yapıyorduk. Yıkım çalışmaları başladıktan sonra kilisemiz hasar gördü. Bu yüzden Harbiye’de bulunan kilisemize geçip orada ibadetimizi yapmak zorunda kaldık” dedi.

Yıkım çalışmaları sırasında kilisenin dış cephe duvarlarının yıkıldığını belirten Sak şöyle dedi:

“Bu şartlarda orada kalmamız imkansızdı. Yıkım çalışmalarının kilisemize zarar vermesi sonucu ortaya çıkan durumdan yararlanan hırsızlar kilisedeki tarihi bir çok eseri çaldı. Dini rituellerimizi yansıtan bir çok ikon kaybolmuş durumda. Yaklaşık 2 senedir kilisemiz çalışmıyor. Çalınan ikonlar için Emniyet ve Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Fakat hiçbir yetkili ilgilenmedi. Savcılığa kiliseye verilen zararı sorduklarını ifade eden Afram Sak, cevap olarak 'Yıkım çalışması bittikten sonra kiliseniz tekrar onarılacaktır' denildi."

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Kendisi de Süryani olan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, “kentsel dönüşüm” projeleri kapsamında yapılan yıkım çalışmalarının tarihi dokulara zarar verdiğini belirterek, ibadet yerlerinin korunması gerektiğini söyledi.

“Böylesi ibadet yerlerinin farklı bir statüsü vardır” diyen Dora şöyle dedi:

“Hem belediyelerin hem de ilgili kurumların bu konuda gereken duyarlılığı göstererek somut adımlar atmalıdır ki, demokratik, laik bir hukuk devleti olunduğu anlaşılsın. Hasar gören Melkit Kilisesi’nin onarım ve retorasyonu yapılmalıdır.”

Lozan Antlaşmasına göre Süryaniler başta olmak üzere Türkiye’deki bütün gayrimüslim yurttaşların azınlık olduğuna dikkat çeken Erol Dora, Süryanilerin de hukuken azınlık olmalarına rağmen dini ve eğitim faaliyetlerini sürdürme konusunda bir takım sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.