Bozcaada Yazı Dizisi: 1

Mustafa Dermanlı - Serkan İlik / Demokrat Haber

Türkiye’nin köyü olmayan tek adası Bozcaada…

Tarihi sokakları, nefis şarapları, harikulade üzüm türüyle hep gündemde. Yazın turist patlaması yapan, kışın sezonu ise adeta duran Bozcaada son dönemde Avrupa’nın en iyi adaları arasında gösteriliyor. Yaz sezonunda on bin kişiye kadar artan nüfus, kışın bazı dönemlerde adeta 400-500 kişiye kadar azalıyor. Kış sezonunda azalan ekonomi, aksayan hizmetler, bazı yerlerin imara açılması, yaz kış adada yaşayan halkın talepleri her daim gündemde.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Bozcaada’daki yeni imar düzenlemesiyle ilgili haberler ajanslara düşüp de bir bir basında yer almaya başlayınca herkes gibi biz de yapılan haberi okuduk. Birçok kaynaktan servis edilen haberin içeriği neredeyse aynıydı. Askıdaki plan ile hazırlanan haberde uyuşmayan metrajlar olsa da haberin içeriğine bakınca Bozcaada’nın durumu pek de iç acıcı değildi.

Fakat bir süre önce Bozcaada’da cruiser gemilerine liman yapılacağı haberi, arıtma tesisi haberi, Başkan’ın oğlunun AKP ile birlikte gerçekleştireceği inşaat haberinin asparagas çıkmasından ötürü bu habere de işkilli yaklaştık. Yine de en doğrusu Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay’la görüşmekti. Öyle de yaptık. Bu yeni imar kanununu, yerel seçimleri ve Bozcaada’nın geleceğini konuşmak üzere Bozcaada’ya geldim ve Bozcaada Haber’den Serkan İlik’le birlikte Belediye Başkanı Mustafa Mutay’ın kapısını çalıp olayı ilk ağızdan dinledik!

Günler çok da fazla geçmeden Bozcaada halkının da nabzını yokladık Serkan’la. Herkesin aklı hem yaklaşan seçimlerde, hem de ‘İstanbul’da bile ses getiren imar yasasındaydı. Kimse net bir şey bilmiyordu. Başkan her ne kadar iki defa bilgilendirme toplantısı yaptıklarını söyleseler de halk olayların kendileri dışında geliştiğini söylüyordu. Ama bir yandan çaycısından, pazarcısına, siyasetçisinden, sokakta dolaşan yaşlı teyzesine kadar herkes planlı bir imarın ada için lazım olduğunu özellikle dile getiriyordu.

Bu esnada CHP’nin Bozcaada Başkan Adayı olan Doktor Hakan Can Yılmaz da konuya dair fikirlerini anlatmak istediğini söyledi. Amacımız her ne kadar tatil olsa da bir yandan insanların fikirlerini ulusal medyaya aktarmamız hem bizi, hem de ada halkını mutlu ediyordu. Nihayetinde Hakan Bey ile de oturup yaklaşık iki saat süren bir sohbet gerçekleştirdik. Doktorluktan istifa ettikten sonra CHP’den aday olan Hakan Bey seçimi kazanacağını ve projeleriyle adaya hayat vereceğini düşünüyor. İmar yasası konusunda karşı durduğu kısımları bir bir anlatan Sayın Yılmaz da çok önemli açıklamalar yaptı.

Tüm davetlerimize karşın beyanat vermeyi kabul etmeyen AKP Adayı Ali Balcı’nın fikirlerine her ne kadar yer veremesek de MHP adayının çağrısına kulak verip kendisi ile buluştuk. Bozcaada merkezi içerisinde bir mekanda görüştüğümüz MHP Adayı Adnan İlter Bozcaada’nın en genç başkan adayı. İnsan odaklı projelerini ve yine gündemdeki imar yasası konusundaki görüşlerini bizlerle paylaştı.

Sonuç olarak bir kış tatiliyle başlayan yolculuk Bozcaada’daki imar yasasının herkesi etkileyecek olan sonuçlarını araştırdığımız ve yerel seçimlerdeki yarışta neler olacağını öğrenmeye çalıştığımız tatile dönüştü. Haber peşinde koşmak, görüşleri yansız aktarmak da işin en büyük paydası elbette.

Kısacası, Bozcaada’da merak edilen gelişmeler ve açıklamalar birer gün arayla Demokrat Haber’de.

Bozcaada Yazı Dizisi: 2: DP Belediye Başkan Adayı Mustafa Mutay’ın açıklamaları