Manisa'da lösemi hastası oğlu Aykut Can'ın tedavi masrafları için kredi kartından çektiği 5 bin lirayı ödeyemeyince tutuklanarak cezaevine konulan Mehmet Can, işyerinden atılarak aldığı tazminatla borcunu ödeyip hapisten kurtuldu.

 

Çukurova Kimya Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi olan 18 yaşındaki Aykut Can, devamsızlık sebebiyle rapor almak için gittiği hastanede, kan kanseri (lösemi) olduğunu öğrendi. Zaman zaman halsizlik ve burun kanaması oluyordu ama ailesi şüphelenmemişti. Babası Mehmet Can ve ev hanımı annesi Aysel Can, oğullarının tedavisini başlattı.

 

Mehmet Can, Manisa Dericiler Sitesi’ndeki arıtma tesisinde işçi olarak çalışıyordu. Kirada oturan ve evini zor geçindiren üç çocuk babası Can’ın belini, tedavi masrafları büktü. Kredi kartından 5 bin lira çekti fakat zamanında ödeyemeyince hapis cezası verildi. Bu durum en çok, tedavisi devam eden Aykut’u üzdü. Evin en büyük oğlu olan Aykut, “Doktorlar, benim nasıl ayakta durduğuma şaşırdı. Hemen hastaneye yatırdılar. Bir ay tedavi gördüm.” dedi. İlaçlarının yurtdışından geldiğini ve çok pahalı olduğunu vurgulayarak, "Babamın maaşıyla almamız zaten çok zordu. Bir de küçük kardeşim okuyor, onun da masrafları oluyor. Benim rahatsızlığım yüzünden babam para çekti ve borçlar biriktiği için zamanında ödeyemedi. Babamı cezaevine koydular.” şeklinde konuştu. Babasına yardım edilmesini ve birilerinin ellerinden tutmasını isteyen Aykut, zor durumdayken yanlarında olan LÖSEV yetkililerine de teşekkür etti. Babasının, tedavisi için işinden olduğunu belirten Aykut, bu konuda da yetkililerden yardım istedi.

 

Üç gün cezaevinde yattığını anlatan Mehmet Can ise borcunu ödemek için işyerinden çıkışını istediğini, aldığı tazminatla bankaya burcunu ödediğini söyledi. Aksi takdirde cezasının 90 gün olduğuna dikkat çekerek, “ Çok zor, Allah kimsenin başına vermesin. Üç günü zor geçirdim, üç ayı nasıl geçirirdim bilmiyorum. Şimdi de işsiz kaldım. Allah nasip eder de iş bulabilirsem çalışacağım. Çalışmadığım zaman borçlarım daha da artacak. 10 bin liraya yakın borcum var, 1,5 senedir ev kirasını ödeyemiyorum. Bu konuda bana yardımcı olunursa çok seviniriz.” dedi.

 

Aysel Can da eşi hapisten çıktığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Maddi ve manevi yönden zor günler geçirdiklerini belirterek, “Eşim cezaevinde kalsaydı, oğlumun tedavisine nasıl devam edecektik bilmiyorum. Oğlum iki senedir hasta ve maddi yönden çok zor durumdayız. Hayırseverlerin yardım eli uzatmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

 

DEVLETİMİZ ŞEFKATLİ ELİNİ UZATMAKTAN GERİ DURDU
Yakalandığı Lösemi hastalığına bile aldırış etmediğini dile getiren oğlu Aykut Can, “Babam benim ilaçlarım için elinden ne gerekiyorsa yapmaya çalıştı. Fakat ne yazık ki devletimiz bize şefkatli elini uzatmaktan hep geri durdu. Babam cezaevinden çıktı fakat şimdi de işsiz. Ayrıca başka bir bankaya olan 3 bin 500 liralık borcumuz daha var ve 10 aydır kirayı ödeyemiyoruz. Şimdi geçici bir mutluluk yaşıyoruz. Babam cezaevinden çıktı fakat sorunlarımız tamamen çözüme ulaşmadı” diye konuştu.