Rahatsızlığı nedeniyle birkaç yıldır Bodrum’a gelemeyen Evren’in villasının bulunduğu Merkez Mahalle Aratepe Mevkii’ndeki Kenan Evren Caddesi’nin yeni ismini taşıyan tabela da yerine asıldı.

 

Yalıkavak Beldesi Merkez Mahalle Aratepe Mevkii’nde 2001 yılında yaptırdığı villada yaz tatillerini geçiren 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ismi 2004 yılında villasının bulunduğu Demokrasi Caddesi’ne verildi. Aradan geçen yıllar içerisinde, caddenin ismi tartışılmaya başlandı.

 

2011 yılının ocak ayında belediye tarafından isim değişikliği ile ilgili anket yapıldı. Ankette Evren’in villasının bulunduğu Aratepe mevkiinde yaşayan 341 vatandaştan 28 kişi isim değişikliğine evet, 313’ü ise hayır dedi. ’Kenan Evren Caddesi’ ismi Yalıkavak Belediyesi’nin mart ayında yaptığı toplantıda, aldığı karar çerçevesinde ’Gün Batımı Caddesi’ olarak değiştirildi. CHP’li Belediye Başkan Vekili Nevcihan Özcan başkanlığında yapılan oylamada, 7 CHP’li ve 2 Ak Parti’li üye isim değişikliği konusunda evet oyu kullandı. Caddenin yeni ismini taşıyan tabela da bir süre önce değiştirildi.

 

Mahalle sakinlerinden 18 yaşındaki Mert Can Köse, caddenin adının geçen yıl değiştirilmesinin planlandığı, ancak mahalle halkı arasında anket yapıldığını ve vatandaşların isim değişikliğini istemediğini hatırlattı. Köse, "Biz burayı halen Kenan Evren Caddesi olarak biliyoruz. Ancak yeni isim de fena değil. Çünkü Yalıkavak Beldesi’nde günbatımı gerçekten muhteşemdir" dedi.

 

Yalıkavak Belediyesi’nin Bağımsız Belediye Başkanı Mustafa Saruhan da "Ben temmuz ayı başında göreve iade edildim. Ben göreve başlamadan önce belediye meclisi karar almış ve ilgili değişikliği yapmış, meclisin kararına saygı duymak gerekir" dedi.

 

Kenan Evren Caddesi’nin isminin kaldırılması için geçen yıl imza kampanyası başlatan belgesel film yapımcısı ve yönetmen Şehbal Şenyurt ise "Bütün askeri darbeler gibi 12 Eylül darbesi de yükselen demokrasi taleplerinin durdurulması ve geriletilmesi için bir araç olarak kullanılmıştır. Darbeden bir gün sonra sağ-sol çatışması bıçakla kesilir gibi durmuş, yerine binlerce, on binlerce her kesimden devrimci, demokrat ne için suçlandıkları bile söylenmeksizin tutuklanarak, yıllarca sürecek hapisle cezalandırılmış, işkenceden geçirilmiştir. 12 Eylül darbesinin başı olan Kenan Evren’in adı ülkemizin farklı şehirlerinde birçok mahalle, sokak, meydan, okul, kültür merkezi ve benzeri toplumsal alanlarda bir darbe ödülü gibi tabelalarda boy göstermiştir. Yalıkavak’ta da darbeci general Kenan Evren Caddesi adıyla anılan caddenin isminin kaldırılmasını ve eski adı olan Demokrasi Caddesi yapılmasını istemiştik. İsim kaldırıldı, farklı biri isim konulması önemli değil. Darbecilerin adlarının sokaklarımızdan silinmesi, darbe özlemcilerine caydırıcı etki yapması açısından önemlidir" diye konuştu.