Bahar Kılıçgedik / Taraf

Şırnak’ın Uludere ilçesi’ndeki Önbudak Köyü’nden 12 Eylül askeri darbesinin ardından korucu ailelerin baskısı nedeniyle Fransa’ya göç etmek zorunda kalan Keldaniler geri dönmek istiyor. Geçmiş yıllara oranla Türkiye’deki siyasi ortamın rahatladığını ifade eden 84 aile, kendilerinden tehdit ve silah zoruyla alınan mallarının iade edilmesi amacıyla harekete geçti.

ÇELİŞKİLİ İKİ CEVAP

Avukat Eren Keskin, müvekkillerinin talepleri üzerine 2011 yılında İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Keskin, Uludere Valiliği’ne ve Kaymakamlığı’na yazı yazarak, müvekkillerinin köye geri dönmeleri ve mal varlıklarının iadesi talebinde bulundu. Uludere Kaymakamlığı tarafından verilen cevapta, “Köyün arazilerinin satıldığını ve yazın sürekli kışın ise zaman zaman kullanıldığı” belirtildi. Şırnak Valiliği Proje Koordinasyonu Merkezi Köye Dönüş Bürosu’nun verdiği yanıtta ise köyün boş olduğu ancak PKK tarafından “geçiş güzergahı’ olarak kullanıldığından can güvenliğinin olmadığı ifade edildi.

“TEHDİTLE EL KOYDULAR”

Keldaniler, bazı mal varlıklarına silah ve tehdit yoluyla el koyulduğunu, göç ettikten sonra geriye kalan boş durumdaki arazi ve taşınmaz malların da Korucu Babat ailesi tarafından haksız yere kullandığını söyledi.

Korucu Babat ailesi ise Keldanilerin iddialarını redderek tehditle mallara el koymadıklarını, Keldanilerin kendi rızalarıyla mallarını sattıklarını ve bu satışların da noter huzurunda gerçekleştiğini iddia etti.

Avukat Eren Keskin, iki farklı kurumdan kendisine gönderilen yanıtların çelişkili olduğunu belirterek, köyün gerçek sahiplerinin Keldaniler olduğunu ve malların iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

700 YILLIK KADİM BİR HALK

1304 yılında Nasturiler in bazıları Katolikliği benimser ve Papa’nın otoritesini kabul ederler. Yeni kurulan bu kiliseye Keldani Kilisesi adı verilir ve bu tarihten sonra Katolikliği benimseyen Nasturiler e Keldani adı verilir. Bazıları ise Keldani adının bu halka Katoliklik sonrası verilmediğini, ismin antik bir Güney Mezopotamya halkı olan Kaldeliler den geldiğini savunuyor. Keldaniler Papa’nın otoritesini kabul etmekle beraber kendi inanç sistemlerini korumuşlardır ve ayinlerini kendi dilleri olan Keldanîce yaparlar. Günümüzde ayinin bazı bölümleri Arapça olarak da yapılmaktadır.