Laz dili ve kültürünün yaşatılması için çabalarıyla da bilinen Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, ölümünün 10'uncu yılında Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki anıt mezarı başında anıldı. Türkçe, Lazca, Hemşince ve Gürcüce dillerinde konuşma yapan sevenleri, Kazım Koyuncu’yu anlattı, 'Unutmayacağız, unutturmayacağız' mesajı verdi.

Akciğer hastalığından 33 yaşında hayatını kaybeden Kazım Koyuncu'nun Yeşilköy Köyü'ndeki kabri başında anma töreni düzenlendi. Yağmur altında yapılan törene Kazım Koyuncu’nun annesi Hüsniye, babası Cavit ile kardeşleri Canan, Hüseyin Orhan, Oğuz ve Niyazi Koyuncu ile Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli, Halkevleri Doğu Karadeniz Şube Başkanı Taylan Kaya, Karadenizliler Konfederasyonu Başkanı ve Trabzonspor eski yöneticisi Tahsin Usta ile dostları ve sevenleri katıldı.

Trabzonspor’un Vira taraftar grubu üyelerinin de bordo- mavi formalarıyla katıldıkları törende alana "Kazimişi Gzas Vorert" (Kazım’ın yolundayız) yazılı Lazca pankart astı.

Kazım Koyuncu’nun ölüm saati olan 12.58’de saygı duruşu ile başlayan törende konuşan arkadaşı Adem Kuyumcu, 10 yıl önce Kazım’ı yağmurlarla getirerek sevdiği topraklara verdiklerini hatırlattı ve şöyle konuştu:

"Kazım Koyuncu, devrimci, Laz, Karadenizli evrensel bir insandı. 'Bir çocuğun ormanında kaybolmak istiyorum' diyordu. 'Bir şey ürettim ben. 3-5 kişilik değil kocaman bir şey. Sevgi denen şeyi ürettim' diyordu. Biz Kazım’ın sevgi ormanında bir ağacız. Bugün biz yüz binler olduk. Bütün kötülülerin ve kokuşmuşluğun içerisindeki sistemde Kazım bize ışık oldu, sevgiyi ve bir arada olmayı öğretti. Kazım halkların varlığı için Lazca, Hemşince, Gürcüce, Türkçe şarkılar söyledi. Bugün burada birçok ana dilde konuşan dostlarla bir aradayız. Var olduğumuz sürece hep burada olacağız".

'UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ'

Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli de Kazım’ın sevgisini yıllar geçtikçe büyüteceklerini belirterek şunları söyledi:

"Onun sevgisini büyütürken, sevgisinin düşmanı olanların karşısında olacağız. Onun sevgisinin karşısında olanlar, denizimizi dolduranlar, yaylalarımızdan yol geçirerek yaylaları yayla olmaktan çıkaranlardır. Onlara karşı durmak bizim için görevdir. Varlığınız Kazım’ın manevi varlığını çok mutlu ediyor. Birlikte bu acıyı yaşamaya devam ediyoruz. Bu dağlarla, bu coğrafya ile bu acıyı yaşamaya devam edeceğiz ve onu unutmayacağız ve unutturmayacağız."

Törende Türkçe, Lazca, Hemşince ve Gürcüce dillerinde konuşma yapan sevenleri Kazım Koyuncu’yu anlattı.

AĞABEYİ: DÜNYADA KALICI BİR İNSAN OLDU

Kazım Koyuncu’nun ağabeyi Oğuz Koyuncu da "Burada bugün dostları var. Kazım unutulmayacak. Bir insanın kimliği çok önemli. Bu dünyada yaşadın. Ot gibi gelip ot gibi gidersen farklı. Ama insan gibi gelir insan gibi gidersen dünyada her zaman kalıcılığın vardır. Kalıcı olan bir insandı. Onun ailesi olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Anne Hüsniye Koyuncu ise törene katılanlara teşekkür etti, "Bereketiyle geldi benim yavrum. Yağmur yağıyor" dedi, mezarı başında oğlu için dua etti.

Törenin sonunda Trabzonsporlu 'Vira' taraftar grubu Kazım Koyuncu’nun annesi Hüsniye Koyuncu ile birlikte anıt mezar başında hatıra fotoğrafı çektirdi. (Kaynak: mynet)