Malezyafotoğrafçı Ahmed Yusni, 33 yaşındaki kanser hastası kardeşi Muhammed Sani'nin son haftalarını fotoğrafladı. Siyah beyaz çektiği fotoğrafların hikayesini anlatan Ahmed Yusni, "Bu hastalığın ne kadar acımasız olduğunu göstermek istedim" dedi.

Malezyalı fotoğrafçı Ahmed Yusni, kansere yakalandıktan kısa bir süre sonra yaşamını yitiren 33 yaşındaki kardeşi Muhammed Sani'nin son günlerinin fotoğraflarını çekti.

Kansere neden olan tümörün kardeşi Muhammed Sani'nin hücrelerini çok kısa bir sürede felç ettiğini belirten Ahmed Yusni, Ocak ayı başında çok sevdiği kardeşini toprağa verdiğini söyledi.

Kardeşinin son günlerinin siyah beyaz fotoğraflarını çektiğini dile getiren Ahmed Yusni, "Kanserin kardeşimin vücudunu nasıl ele geçirdiğini ve yok ettiğini göstermek istedim" dedi.

Alman Der Spiegel dergisine fotoğrafların  hikayesini Ahmed Yusni şu cümlelerle aktardı: "Kardeşim Muhammed kansere yakalandıktan sonra memleketine taşınmaya karar verdi. Annem çok yaşlı olduğu için hastalık boyunca onun bakımını ben üstlenmek zorunda kaldım. Onu yıkadım, ağrılarını dindirmek için masaj yaptım. Daha az acı çekmesi için ne gerekiyorsa yaptım. Fotoğraflarını çekmeye başladım. Nasıl sağlığına kavuştuğunu belgelemek istiyorduk."

"İlk kemoterapiden sonra sağlığında kısmi bir düzelme oldu. Ancak ikinci kez kemoterapi gördüğünde çok güçsüz düştü. Bu acımasız hastalığı yenemeyeceğini anladığımızda, fotoğraf çekmeyi bıkarmayı teklif ettim ancak kabul etmedi."

"Bu fotoğraflara bakmak çok acı verici. Ama kardeşim hastalığının son döneminde yemek yiyemiyor ve hiç uyuyamıyordu. Çaresiz olduğum ve ona yardım edemediğim için çok üzülüyordum. Ancak diğer taraftan son nefesini verene kadar, onun bütün bu acılara karşı verdiği savaşı fotoğraflamak istedim. Ben onu öyle hatırlayacağım"

Kardeşinin hastalık sürecini gösteren tüm fotoğrafları yayımladığını belirten Ahmed Yusni, "Bu hastalığın ne kadar acımasız olduğunu göstermek istedim. Bu fotoğraflara bakanların, kanser hastalığında erken teşhis ve düzenli kontrollerin ne kadar önemli olduğunu görmelerini istiyorum."

"Erken teşhiste kardeşim kurtulabilirdi. Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gidiyordu. Ancak doktorları ülser olduğunu söyleyerek, eve gönderiyorlardı. Geçtiğimiz Kasım ayında tümör ilk kez tespit edildi. Bundan 39 gün sonra da hayata gözlerini yumdu." (ntvmsnbc)



Ahmed Yusni'nin albümünün tamamına gitmek için tıklayınız...