Güzel bir bahar günü Kandıra’ya yolunuz düşerse İzmit – Kandıra otoyolu çevresindeki masmavi keten tarlaları dikkatinizi çekecektir. Bu tarlalardaki keten bitkisi, ünlü Kandıra bezinin hammaddesidir.

Yazın serin, kışın sıcak tutan özelliği ve sağlamlığı ile haklı bir üne kavuşan Kandıra bezinin öyküsü keten bitkisinin ekimi ile başlar. Keten, sonbaharda ya da ilkbaharda ekilen, tohumu ve lifi için yetiştirilen yıllık bir bitkidir. Tohumundan beziryağı yapılan ketenin lifi de Kandıra bezi yapımında kullanılmaktadır.

Dokuma tezgâhındaki kumaşın sıklaşmasını sağlamak için, yorucu bir çalışması vardır. Bu işlemlerden sonra yıkanan kumaş kullanıma hazır hale getirilir. Kandıra’daki keten dokumaları, ipliğinin özelliğine göre kalın ve ince olmak üzere iki kısımdır. Kalın dokumalardan çuval, yaygı bezi gibi ürünler elde edilir. İnce bez dokumalarının ipliklerine, desenlerine ve karıştırıldığı diğer dokuma ipliği cinslerine göre yalıngat, çezme, üskülü idare, kirli dudu gibi farklı çeşitleri vardır.

Ayrıca kundak bezinden, kefen bezine kadar hayatın tamamında kullanılan bir üründür. Gömlek, iç çamaşırı, hırka, gelinlik, elbise, şalvar, yatak-yorgan çarşafı, yastık kılıfı, sedir örtüleri, masa ve minder örtüleri, perdeler, kilimler, sofra bezi gibi ürünler de yapılmaktadır. (Dünya Mirası)