Hrant Dink’in de yetiştiği ve bir dönem yöneticiliğini yaptığı İstanbul Tuzla’daki Ermeni yetimhanesi Kamp Armen’e el konulmasına karşı sürdürülen direnişe ırkçı bir grup tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Türkiye’deki Ermeniler’in biraraya geldiği Nor Zartonk inisiyatifi tarafından yapılan açıklamada “Günlerdir devam eden tacizlerin ardından Kamp Armen Direnişi’nin 100. gününde, 13 Ağustos 2015 Perşembe günü gece 23.30 sularında Kamp Armen’e yönelik faşist bir saldırı gerçekleşmiştir” denildi.

İki üç araç ile Kamp Armen’in kapısına gelen şahısların, Kamp Armen’de nöbet tutmakta olanlara sopalarla saldırdığı bildirildi.

Saldırı bertaraf edilirken, Kamp Armen Direnişi’nden iki kişi darp edildi. Olayı haber alan bir grup yurttaş Kamp Armen Direnişi’ne desteğe gitti.

Nor Zartonk tarafından yapılan açıklamada, “Soykırımcı zihniyetin bir tezahürü olan bu saldırıların direncimizi kıramayacağını ve Kamp Armen Direnişini aynı kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Tüm dostlarımızı Kamp Armen Direnişi’ne destek vermeye bir kez daha davet ediyoruz” denildi.

100 GÜNDÜR DİRENİYORLAR

Kamp Armen, Türkiyeli Ermenilerin, en önemli hafıza mekânlarından biri. Soykırımın ardından çocukların yeniden hayata tutunamaya çalıştığı Kamp Armen, yüzlerce çocuğa ev sahipliği yaptı. Devlet tarafından gasp edilmesi ve yeni tapu sahiplerinin 6 Mayıs’ta, Kampı yıkmaya çalışmalarının ardından başlayan direniş nöbeti, 13 Ağustos’ta 100. gününe girdi. İade süreciyle ilgili seçim öncesinde başlayan görüşmeler sona ermiş durumda. Seçim toplantılarında yapılan ‘sorun çözüldü’ açıklamaları, Kampın tapusunu elinde bulunduran Fatih Ulusoy’un ‘Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’ne bağış yapacağım’ açıklamasına rağmen, verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. Kamp nöbeti de devam ediyor.

100 gün boyunca, aralarında gazeteciler, akademisyenler, siyasetçiler ve aktivistlerin olduğu, yurt içinden yurt dışından binlerce kişinin yolu Kamp Armen’den geçti. Atölyeler, paneller, konserler, tiyatrolar, film gösterileri, Ermenice atölyeleri, Kampın eski günlerini aratmadı.