İzmir'de, Ermeni Soykırımı’nı protesto etmek isteyen kitleye Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri saldırdı. Saldırıya karşılık veren kitle ile HKP üyeleri arasında yaşanan kavgaya polis müdahale etti.

Ermeni Soykırımı’nın yıl dönümü dolayısıyla Basmane Meydanı’nda yaklaşık 2 bin kişi toplandı.

BDP, ESP, SDP, Ege 78’liler, Mazlum-Der ve İHD’nin de aralarında bulunduğu kitle, Ermeni Soykırımını katliamının yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaparken, HKP’li bir grubun saldırısına uğradı.

Saldırıya karşılık veren kitleyle HKP’liler arasındaki gerginlik kısa sürede kavgaya dönüşünce, polis müdahale etti.  Basın açıklaması bitmeden yapılan polis müdahalesi sonrasında iki grup da dağıldı.

Açıklamaya, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ve Yazar Ragıp Zarakolu da katılmıştı.

İSTANBUL'DA DA GERGİNLİK

İnsan Hakları Derneği de, Ermeni soykırımını protesto etmek için Sultanahmet Meydanı’nda toplandı. Anma etkinliği sırasında bir kişi “Siz yalan söylüyorsunuz. Türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmaz" diye bağırınca kısa süreli gerginlik yaşandı.

24 Nisan için yaklaşık 100 kişi, Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Türk ve İslam Müzesi önünde toplandı. İHD üyeleri, ‘1915 soykırımdır, soykırım insanlık suçudur’ yazılı pankartın üzerine kırmızı karanfiller bıraktı. Daha sonra grup, Anadolu’daki 2300 Ermeni köyün isminin değiştiğini belirten afişler astı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi Eren Keskin, Türk ve İslam Müzesi’nin 1915’te cezaevi olarak kullanıldığı, Ermeni aydınların burada tutulup sürgün edildiklerini belirtti. Keskin, “Ermenilere ve diğer Müslüman olmayan halklara yönelik nefret ve düşmanlık sürüyor. Soykırım Samatya’da yaşlı Ermeni kadınlara yapılan saldırılarla sürmektedir. Ermeniler can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda yaşamlarını sürdürüyorlar" dedi.

Bu konuşmaların üzerine bir kişi, “Siz yalan söylüyorsunuz. Türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmaz. Ermeniler, Türklere Anadolu mezalim yaptılar. Türk askerlerini katlettiler. Bizim konvoylarına pusu düzenlediler. Türk milleti soykırımcı değildir" diye bağırdı. Bunun üzerine polis provokasyon yapmak isteyen kişiyi uzaklaştırdı. (ANF, T24)