Rüya görmek hayatın doğal ve gerekli bir parçasıdır. Herkes rüya görür fakat rüya görme sıklığı ve gördüğünü hatırlama kişiden kişiye göre değişir.

İşte rüyalarla ilgili bazı gerçekler.

- Sayılarla Rüyalar: Bir insan yılda ortalama 1,460 rüya görür. Bu gecede 4 rüyaya denk gelir.

- Horlamak ve Rüya görmek: Bilim adamları aynı anda horlamanın ve rüya görmenin mümkün olmadığını söylüyor. İyi haber: Eğer bütün gece rüya gördüyseniz yanınızdakini horlayarak rahatsız etmemişsiniz demektir!

- Çocukluk rüyaları: Çocukların rüyaları yetişkinlerden daha kısa olur. Çocukların rüyalarının 40%'ı kabustur. Hayvanlar çocukların rüyalarında sıklıkla gördükleri ögelerdir.

- Renkler: Rüyadaki renklerin yorumlanması kişiden kişiye göre değişir. Örneğin mavi bir kişinin rüyasında aşkı temsil ederken başka biri için tamamen farklı bir şeyi temsil edebilir.

- Erkekler: Erkekler çok düşük kalori alımına sebep olan diyetler uyguladıklarında daha az cinsel temalı rüya görürler.

­- Rüyalar ve Kan Dolaşımı: REM uykusu süresince beyine doğru kan akışında artış olur.

- Vitaminler: Bazı vitaminler (B vitamini ve St. John's Wort) daha canlı rüyalar görmemize sebep olur.

- Hamilelik: Hamile kadınlar rüyalarını daha iyi hatırlarlar. Bu hamilelik süresindeki hormonal değişimlerden kaynaklanır.

- Nikotin: Sigarayı yeni bırakan kişilerle sigara içenler karşılaştırıldığında sigarayı bırakmış kişiler rüyalarının daha canlı olduğunu gözlemlenmiş.

- Alkol Tüketimi: Alkol beyin zarındaki aktiviteleri yavaşlattığından ötürü kişiyi REM uykusu yerine derin yavaş dalga uyku evresine sokar bu da görülen rüyalar üzerinde etki yapar.

- Doğduktan sonra kör olmuş insanlar: Rüyalarında görüntü ve renkler görebilirler. Doğuştan görme engelliler ise herhangi bir görüntü görmemelerine rağmen, rüyalarında dokunma, tat ve koku hislerini deneyimlerler.

- Siyah-Beyaz: Çocukluğunda siyah beyaz televizyon izlemiş bireyler diğer bireylere göre daha sık tek renkli rüyalar görme eğilimine sahiptir. Rüyaları Hatırlama Rüyaların 50%'si uyandıktan sonraki 5 dakika içinde unutulur. 10 dakika içinde 90%'ı unutulur.

- Erkek ve Kadınların Rüyalarının Farkları: Erkekler genellikle korku, öfke, sinir ve şanssızlık temalı rüya görürken kadınlar daha pozitif duygu yüklü rüyalar görürler.

- En sık görülen rüyalar
: Düşme, uçma, çıplaklık ve sınıf farklılıkları rüyalarda en sık görülen ögelerdir. Bunları görmemiz günlük hayattaki temel korkularımızdan kaynaklanır.

- Rüyalarda genellikle tanıdığımız ya da gün içinde karşılaştığımız insanların yüzlerini görürüz.

- Ailenin en büyük erkek çocuğu diğer kardeşlerinden daha pozitif rüyalar görür. En büyük kız çocuğu ise rüyalarında daha agresif karakterler görür. (Radikal)