Japon kadınlarının herkesten daha fazla yaşamasının ardında yatan büyük sırları ifşa oldu: Japon mutfağı ve yeme alışkanlıkları!

Çiğ balık, sebze ve yeşil çay bakımından zengin öğünleri, Japon kadınlarını 86.4 yılla ortalama yaşam süresi bakımından dünya üzerindeki en şanslı kesim yapıyor.

Geleneksel Japon mutfağı küçük porsiyonlarla servis edilen düşük kalorili yiyeceklerden oluşuyor. Japon kadınlarının yemek düzeniyle ilgili araştırmalar yapan Naomi Moriyama, bir Japon’un Batılılarla karşılaştırıldığında yüzde 25 daha az kalori aldığını belirtiyor.

HASTALIKLARA KARŞI DA ETKİLİ

Önde gelen gerontologlardan Crag Wilcox da bu beslenme düzeninin tam anlamıyla ‘hastalık savar‘ olduğuna dikkat çekiyor.

Wilcox, “Haftada üç gün balık, bolca tam tahıllı ve soyalı ürünlerle sebze tüketiyorlar. Dünyadaki herkesten daha fazla tofu, deniz yosunu, ahtapot ve kalamar yiyorlar. Tüm bu düzen kolestrolü ve tansiyonu düşürüyor” diyor.

İLK SIRAYI KAPTIRMIYOR

Birleşmiş Milletler’in 2013 verilerine göre, kadınların ortalama ömrü bakımından Japonya’yı takip eden ülkeler şöyle sıralandı: Fransa (metropollerde 84.3), Hong Kong (84.3), İsviçre (84.19) ve Avustralya ile İspanya (84) olarak sıralandı. Türkiye’de ise kadınların ortalama ömrünün 75.2 olduğu ifade edildi.

2013 verilerinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise Japon kadınları bakımından çıtayı 89′a kadar çıkardı.