Suriye'den kaçıp Türkiye'ye gelen yaklaşık yüz Türkmen aile, İstanbul Bayrampaşa'da boş bir arazide çadır kurdu. Açlıkla mücadele eden mülteciler su olmadığı için banyo bile yapamıyor. Yeteri kadar beslenemeyen çocuklar ise hastalıkla mücadele ediyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin (AFAD) verdiği bilgilere göre savaştan kaçıp Türkiye ’ye sığınan mülteci sayısı 3 yılda 900 bini buldu. AFAD’a göre Türkiye’deki mültecilerin sadece 224 bini kamplarda kalıyor. Geriye kalan 676 bin mülteci ise başta İstanbul olmak üzere Antep, Urfa, Kilis gibi sınır illerinde kendi imkanları ile ikamet ediyor.

İdris Emen'in Radikal'de yer alan haberine göre Halep’ten kaçıp Türkiye’ye gelen yaklaşık yüz mülteci aile Bayrampaşa otogarının arkasındaki boş bir araziye kurdukları çadırlarda yaşıyor.

Dilencilik yaparak karınlarını duyurmaya çalışan mülteciler, beslenme sorunun yanı sıra ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Çadırlarda kalan birçok çocuk, bulaşıcı cilt hastalığı ve griple mücadele ediyor. 7 yaşındaki çocuğunun felçli olduğunu ve çocuğuna ilaç dahi alamadığını söyleyen Halepli Hasan durumunu şöyle aktarıyor:

‘’6 ay önce savaştan kaçarak Kilis’e gittik. Ancak orda da sokakta kalıyorduk. Orada durumumuz daha kötüydü. Daha sonra İstanbul’a geldik. Oğlum felçli olduğu için tedavi edilmesi lazım. Ama ilaç dahi alacak paramız yok. Burada dilencilik yaparak karnımız doyurmaya çalışıyoruz. Kimse bize yardımcı olmuyor. Suyumuz olmadığı için banyo yapamıyoruz. Tuvalet ihtiyacımızı gideremiyoruz. Buradaki çocukların çoğu hasta. Birçok çoğunun cildinde yara var. Isınamadığımız için çocuklar sürekli hastalanıyor. Birilerinin bize yardım eli uzatmasını istiyoruz.’’

Kilis Valiliği’nin kendilerini kampa göndermek istediğini, ancak kampta Araplarla sorun yaşadıklarını söyleyen Suriyeli Ali ise kampa gitmeme sebeplerini şu sözlerle aktardı: “Bizi göndermek istekleri kamplarda çoğunlukla Arap nüfusu baskın. Oysa bizler Türkmen’iz. Bizler Halep’teyken bile birbirimizle anlaşamıyorduk. Kamplarda Araplar daha baskın. Kamplar bizim için çok tehlikeli. Eğer kamplara gidersek birbirimizi vururuz. Biz mevcut kamplara gitmek istemiyoruz. Biz sadece Türkmen’lerin kalacağı bir kamp istiyoruz. Yaklaşık 3 aydır burada çadırlarda yaşıyoruz. Her gün buraya polisler gelip buradan gitmemizi istiyor. Nereye gideceğiz?”