Hıristiyan inancına göre Mesih İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle Ortaköy’de denizden haç çıkarma töreni düzenlendi. Boğaz’ın buz gibi sularına dalan 5 genç, haçı çıkarmak için yarıştı.

Ortaköy’de gerçekleştirilen haç çıkarma töreni öncesi Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayin düzenlendi. Boğaz Kiliseleri Metropoliti İrineos tarafından yönetilen ayinin ardından haç çıkarma törenine geçildi.

Metropolit İrineos ve haç çıkarmak için yarışacak olan gençler tekneye bindi. Teknenin açılmasının ardından dualar edildi. Daha sonra metropolit İrineos elindeki haçı denize attı. Teknedeki 5 genç ise haçı çıkarmak için Boğaz’ın buz gibi sularına daldı. Haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta isimli genç, ardından öpüp arkadaşlarına verdi.

Gazetecilere açıklama yapan Metropolit İrineos, “Hz. İsa’nın Ürdün Denizi’nde vaftiz edilişinin yıldönümünü kutluyoruz. Dinimizin sembolü olan haçımızın denize atılması törenini yapıyoruz. Aynı zamanda bu tören balıkçıların bereketli bir yıl geçirmesi için yapılıyor” dedi.

Metropolit İrineos haçı denizden çıkaran Soteri Yumurta isimli gence, üzerinde haç olan bir kolye taktı. Ortaköy’de yaşadığını belirten Soteri Yumurta, “Bizim için çok önemli bir bayram. Bu kutsal günde haçı ben aldığım için çok mutluyum. Önemli olan onu almak değil, beraber atlamak. 2 sene önce kardeşim kazanmıştı. Su soğuk, dışarısı değil” şeklinde konuştu.

BİR TÖREN HALİÇ’TE

Hıristiyan inancına göre Mesih İsa'nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle Balat’taki Fener Rum Patrikhanesinde de ayin yapıldı.

Ayinin ardından Haliç’in soğuk sularına atılan haçı çıkarmak için gençler birbirleriyle yarıştı.

Türkiye’de yaşayan cemaat mensuplarından ve Yunanistan'dan yoğun bir katılımın gerçekleştiği tören öncesinde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesinde ayin yapıldı. Patrik Bartholomeos’un rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı ayini Metropolit Tranupoltos Germanos yönetti. Ayinin ardından Metropolit Germanos, beraberindekilerle birlikte Haliç sahil kenarına kadar yürüdü.

Burada kurulan platformda yapılan kısa ayinin ardından haç, Haliç’in soğuk sularına atıldı. Teknelerde bekleyen gençler, haçın denize atılması ile birlikte buz gibi suya daldı. Haçı çıkarmak için birbirleri ile yarışan gençler sınıfta kalırken, haçı 48 yaşındaki Giorgos Alexandridis çıkardı. 

Alexandridis, denizden çıkardığı haçı platformda bekleyen Germanos’a getirdi. Metropolit Germanos da gençleri geride bırakarak haçı denizden çıkarmayı başaran Alexandridis’e haç işaretinden oluşan bir kolye taktı.

Yunanistan’da yaşadığını ve ilk defa Türkiye’ye geldiğini belirten Alexandridis, "Bizim için çok önemli gün. Böyle önemli bir günde haçı denizden çıkardığım için mutlu oldum" dedi.