Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İsmail Beşikçi Vakfı Yayınları tarafından yayımlanan, “Yüz Yıllık Ah! Toplumsal Hafızanın İzinde 1915 Diyarbekir” başlıklı kitabın yazarları, Adnan Çelik ile Namık Kemal Dinç, İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un düzenleyeceği bir etkinlikle, kitabın içeriğini ve 1915’te yaşananlara ilişkin dikkat çeken tanıklıkları anlatacak.

9 Mart 2015 Pazartesi günü, saat 19:00’da İstanbul Beyoğlu’ndaki Cezayir toplantı salonunda yapılacak olan etkinlikte, 1915 Ermeni Soykırımı sürecindeki sembol şehirlerden biri olan Diyarbakır ve çevresinde yaşanan katliamlara dair tanıklıklar, hatıratlar ele alınacak.

Çelik ve Dinç, aradan 100 yıl geçmiş olmasına rağmen acıların canlı kaldığı ve tarihte bir dönem “Dikranagerd” adıyla Ermeni krallığına başkent olan Diyarbakır’da, halkın 1915’te yaşananları dün olmuşçasına anlattığını ve hiçbir şeyin unutulmadığını söylüyor.

Kitabın lansmanı için geçen hafta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a konuk olan Çelik ve Dinç, kitabın tanıtım metninde şu ifadelere yer veriyor:

“Bu çalışmayla, Diyarbakır özelinde, 1915’in kolektif hafızasını ortaya çıkarmaya, kuşaklararası aktarım ve sessizleştirme süreçlerini anlamaya ve son derece güncel bir mesele olarak süregelen 1915’in şimdide nasıl kurulduğuna, anlaşıldığına, anlatıldığına ve gerekçelendirildiğine odaklanmaya çalıştık.

Sadece Diyarbakır'da yaptığımız sözlü tarih görüşmeleri ile sınırlı olmayan; hem bölgenin 1915’teki durumunu kavramamıza olanak sağlayan tarihsel bilgi çerçevelerinden hem de Kürtlerin 1915’e dair hafızasından beslenen Kürt edebiyatından da istifade eden bir kitap çalışmasının faydalı olacağını düşündük.

1915 hafızasının izini sürerken bireylerin öznel anlatılarının tarihsel bir suçluluk kolektifinde biriktiği yüzyıllık ah duygulanımının, bugüne kadar gerçekleşmemiş olan geçmişle yüzleşmeye dair imkânlarını sorguladık. Tarih, hafıza ve edebiyat ekseninde şekillenen bu kitap; ne salt akademik bir içeriğe sahip ne de eleştirel bilgi üretiminden vazgeçen nostaljik bir anlatıdır.”