Merkezi İzmir’de bulunan Halkların Köprüsü Derneği, ‘Güvenli geçişi sağlayın, ölümleri durdurun’ çağrısı ile İstanbul, Mersin, Çanakkale, Ayvalık, Datça, Bodrum ve Kuşadası’nda eşzamanlı basın açıklaması düzenledi.

İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi önünde bir araya gelen aktivistler, mültecilerin sorunlarına dikkat çekmek için hazırladıkları dövizleri, giydikleri can yeleklerinin üzerine yapıştırdılar.

Grup adına açıklamayı okuyan Dr. Zeynep Varol, mültecilerin ölümlerinin durdurulması amacıyla birçok kez basın açıklaması yaptıklarına dikkat çeken çekerek, "Son basın açıklamamızda 'Ölümler, sınır güvenliğinin arttırılması, yeni tel örgüler çekilmesi, insanların toplama kamplarına gönderilmesi ve sınır dışı tehdidi ile engellenemez. Bu politikalar ancak ölümlerin sayısını arttırır' demiştik. Nitekim ve ne yazık ki, özellikle son bir haftada olmak üzere açıklamamız sonrasında hemen her gün ölüm haberleri geldi" diye konuştu.

'BU YIL 5 BİN MÜLTECİ BOĞULDU'

Resmi rakamlara göre, bu yıl 5 bin mültecinin Ege ve Akdeniz’de boğularak öldüğüne vurgu yapan Varol, şunları aktardı:

"Gerçek rakam bunun çok üzerinde olabilir. Birleşmiş Milletler’in geçen ay yayımlanan 2015 yılı başlangıç verilerini içeren raporuna göre zorla yerinden edilmiş insan sayısı bu yıl rekor düzeye, 60 milyona ulaştı. Dünya genelinde her 122 kişiden 1’i zorla yerinden edilmiş durumda! Suriye, Yemen ve Libya’da savaş ve çatışmalar sürdükçe bu rakam artacak. Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteci var. Son 4 yılda Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısı yaklaşık 150.000. Yunan Adaları ve Balkanlar üzerinden bu yıl Avrupa’ya geçebilen mülteci sayısı ise sadece 1 milyon. İlk bakışta büyük bir rakam gibi gelebilir ama krizin büyüklüğü karşısında bu çok yetersiz bir rakam. Suriye’de süren savaş nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısı 7 milyon. Bunun anlamı şu: savaş devam ederse 7 milyon mülteci daha eklenecek krize… Öte yandan Suudi Arabistan, Katar gibi zengin Müslüman ülkelerin şimdiye kadar tek bir Suriyeli mülteci kabul etmemiş olması da çok acı ve utandırıcı bir gerçek!"

'YÜZBİNLERCE KÜRT DE ZORLA YERİNDEN EDİLİYOR'

Savaşlar ve devlet şiddetinin, dünya genelinde her gün 4600 insanı ülkelerini terk etmek zorunda bıraktığını da söyleyen Varol, "Avrupa Birliği mülteci politikasını değiştirmek ve bu krizi çözmek zorunda. Aksi halde Akdeniz’deki ölümlerden ve Balkanlar’daki kaostan sorumlu olacaktır" dedi.
Türkiye coğrafyasında da çözüm sürecinin ortadan kalkması ile yeniden başlayan savaşa dikkat çeken Varol, “Devlet şiddeti tıpkı '90’larda yaşandığı gibi zorla bir iç göç yaratarak yüzbinlerce Kürt vatandaşı zorla yerinden etme yolunda ilerliyor" dedi. (ANF)