ABD'de ilk kez takım oyunlarına katılan bir erkek sporcu, profesyonel yaşamı sürerken eşcinsel olduğunu açıkladı.

Basketbolcu Jason Collins, Sports Illustrated dergisinde yayınlanan açıklamasında "34 yaşında bir NBA pivotuyum. Siyahım ve gay'im" dedi.

Gay olduğunu açıklayan oyuncuya, başta ABD Başkanı Barack Obama, NBA oyuncusu Kobe Bryant ve Nike spor giyim firması olmak üzere toplumun her kesiminden destek yağdı.

Eski NBA oyuncularından John Amaechi de 2007 yılında gay olduğunu açıklamış, ancak bu açıklamayı sporu bıraktıktan sonra yapmıştı.

Geçen yıl eşcinseller arası evliliğe destek veren Başkan Obama, Collins'i cesaretinden dolayı tebrik etti.

Eski başkanlardan Bill Clinton da Collins'in açıklamasının 'profesyonel spor ve eşcinsel toplum tarihinde önemli bir an' olduğunu söyledi.

Clinton'ın kızı Chelsea ise Twitter hesabında NBA'de oynayan oyuncular arasında gay olduğunu açıklayan ilk kişi olma cesaretini gösterdiği için Stanford Üniversitesi'nden arkadaşı olan Collins ile gurur duyduğunu yazdı.

Kobe Bryant da dahil bazı diğer basketbol oyuncuları da Twitter hesaplarında yaptıkları yorumlarla Collins'e destek verdiler.

Ancak olumsuz tepki gösterenler de oldu.

Collins'in İsa peygamberin öğretilerini ciddiye aldığı yolundaki sözleri, spor kanalı ESPN'in yorumcularından Chris Broussard'ın eleştirilerine hedef oldu.

Broussard, açıkça eşcinsel bir yaşam sürerken, Hrıstiyan olunamayacağını söyledi.

'AZ DAHA EVLENECEKTİM'

Son olarak Washington Wizards ve Boston Celtics takımlarında oynayan Collins, "büyük Amerikan takım oyunlarından birinde, gay olduğunu açıklayan ilk kişi olmak gibi bir niyetim yoktu" dedi.

"Ama olduğuma göre, bu konudaki tartışmaları başlatmaktan memnunum. Keşke sınıfta parmağını kaldırıp 'farklıyım' diyen çocuk ben olmasaydım. Keşke daha önce biri bunu yapsaydı. Ama yapmadı. Onun için de ben parmak kaldırdım."

Collins açıklamasında Boston maratonuna düzenlenen saldırının da etkili olduğunu söyledi.

"Herşey bir anda değişebiliyor, neden kendimizi inkar ederek yaşayalım ki" diyen oyuncu, şimdiye kadar hep gerçek duygularını bastırmak zorunda kaldığını anlattı.

Collins, "bir kadınla evlenip, çocuk yapmam gerektiğini sanıyordum. Kendime hep gökyüzünün kırmızı olduğunu söylüyordum, ama aslında mavi olduğunu biliyordum" dedi.

Bu yüzden bir keresinde nişanlandığını anlatan Collins, Stanford Üniversitesi'ndeki oda arkadaşı Joe Kennedy'nin Boston'da düzenlenen eşcinseller yürüyüşüne katılmasından sonra cinsel eğilimini açıklama kararı almış.

Collins, 2012 yılında da 1998'de vahşi bir cinayete kurban giden eşcinsel bir öğrencinin anısına 98 numaralı formayı giymeye karar verdiğini söylüyor.  (BBC TÜRKÇE)