İHD İstanbul Şubesi, derneğin 25. kuruluş yıl dönümünü kutlarken, 2011'in ilk 7 ayına ilişkin hak ihlalleri bilançosunu da açıkladı. Buna göre, İstanbul'da 7 ayda yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı, 119 kişi tutuklandı.

İSTANBUL- İnsan Hakları Derneği 25 yaşında. İHD İstanbul Şubesi üyeleri 25. yıl etkinliği kapsamında Sultanahmet Parkı'nda biraraya gelerek halen devam eden insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdülbaki Boğa yaptı.

İHD'nin 17 Temmuz 1986 tarihinde aralarında tutuklu ve hükümlü yakınları, avukatlar, gazeteciler, hekimler, mimar ve mühendisler, yazarlar ve akademisyenlerin bulunduğu 98 kişi tarafından kurulduğunu belirten Boğa, İHD'nin kuruluş amacının Türkiye'de insan hakları ve özgürlükleri korumak, gerçekleştirmek ve geliştirmek olduğunu söyledi.

Boğa, İHD'nin 25 yıllık geçmişi boyunca 27 şubesi, 7 temsilciliği ve yaklaşık 10 bin gönüllü üyesiyle birlikte yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkı; ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; azınlık hakları; yerleşim hakları; kadınların, çocukların, engellilerin, sığınmacı ve mültecilerin hakları; ifade, düşünce ve inanç özgürlüğü için, işkence ve kötü muamele ile cezaevlerindeki hak ihlallerinin önlenmesi için mücadele ettiklerini belirtti.

İnsan hakları ve demokrasi sorununun en önemli halkasını Kürt sorunu olarak tespit ettiklerini ifade eden Boğa, sorunun ülke bütünlüğü içinde insan hakları ve demokratik ilkelere bağlı kalarak barışçıl yollarla çözülebileceğini savunduklarına vurgu yaptı.

22 İHD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Abdülbaki Boğa, 25 yılda İHD hakkında yaklaşık bin soruşturma ve dava açıldığını, yönetici ve üyelerinden 22'sinin öldürüldüğünü, pek çok yönetici ve üyesinin gözaltına alınıp tutuklandığını, genel başkanının öldürülmek istendiğini söyledi.

Bilici, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının, Alevilerin inanç özgürlüğünün, farklı cins ve kimliklerin taleplerinin anayasal güvence altına alınmasını istedi.

Boğa, "İşkence insanlık suçudur. 'İşkencecilere sıfır dava' uygulaması adalet duygularını zedelemektedir" dedi.

Abdülbaki Boğa, herkesi insan haklarını savunma hakkını korumaya davet ederken, devlete de insan hakları için, onurlu bir barışın tesisi için, özgürlüklerin güvenceye alınması için gerekli adımları atmaya çağırdı.

7 AYLIK HAK İHLALLERİ BİLANÇOSU

İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Boğa, 2011 yılının ilk 7 ayına ilişkin İstanbul'da yaşanan hak ihlalleri bilançosunu da açıkladı.

Buna göre, dur ihtarına uymadığı iddiasıyla bir kişi polisler tarafından öldürüldü. 7 ayda 495 kişi gözaltına alınırken, bunların 52'sini çocuklar oluşturuyor. 119 kişi de tutuklandı.

Derneğe, gözaltında işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 89 kişi başvurdu. Gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele vakası ise 136 olarak kayıtlara geçti.

Cezaevlerinde 58 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle başvuruda bulundu. Kolluk güçleri tarafından tehdit edilen kişi sayısı 25 olarak bildirilirken, toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 152 kişi yaralandı. İHD verilerine göre, özel güvenlik görevlileri tarafından yapılan işkence ve kötü muamele vakası ise 12.

ETHA