İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Haftası etkinliklerini İstiklal Caddesi'nde yaptığı yürüyüş ile tamamladı. Tünel'de bir araya gelen dernek üyeleri, "İfade vermek değil, ifade etmek istiyoruz" yazılı pankart ile Galatasaray'a yürüdü.

'6 BİN 800 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI'

Burada açıklama yapan yönetim kurulu üyesi Meral Çıldır, 2011 yılında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgi verdi: "Çatışmalarda 330 kişi yaşamını yitirdi. 19 kişiye karşı yargısız infaz/faili meçhul cinayet işlenmiştir. Kasım ayı sonuna kadar yapılan işkence ve kötü muamele başvuru sayısı 812 olmuştur. 2011 yılında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü hakkına ciddi müdahaleler yapılmıştır. Bu müdahalelerde 6 kişi yaşamını yitirmiş, 271 kişi yaralanmış, 6 bin 800 kişi gözaltına alınmış, 3 bin 800 kişi tutuklanmıştır. 2011 yılında örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlaller devam etmiştir. BDP, ESP, SDP başta olmak üzere binlerce siyasi parti yöneticisi ve üyesi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Tutukluluk hali devam eden gazeteci sayısı 71'dir."

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI DA CEZAEVİNDE'

İHD Şube Yöneticisi Meral Çıldır, insan hakları savunucularına yönelik baskının da devam ettiğine dikkat çekerek şu örnekleri verdi: "İHD Onur Kurulu Üyesi Ragıp Zarakolu, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey, İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Roza Erdede ve Aslan Özdemir'in tutukluluğu devam etmektedir. İHD Mardin Şube Yöneticisi Abdulkadir Çurğatay ve Veysi Parıltı, İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu ve İHD Urfa Şube Yöneticisi Müslim Kına, İHD Siirt Şube Sekreteri Zana Aksu, İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akkoyun, İHD Doğubeyazıt temsilcisi Avukat Şaziye Önder, İHD Muş eski Başkanı Avukat Mensur Işık, İHD Aydın Şube Sekreteri M. Şerif Süer, İHD Siirt Şube Yöneticisi Reşit Eymür, İHD Aydın Şube Yöneticisi Orhan Çiçek, 2011'in 2. yarısında tutuklandılar. TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya yönelik açılan davalar ve İHD şube başkanı ve yöneticileri hakkında sayısızca ceza davası devam etmektedir."

'KÜRT SORUNU BARIŞÇIL YOLLARDAN ÇÖZÜLMELİ'

"2011 yılı Türkiye açısından Kürt sorununda, ölümün, gözaltı ve tutuklamanın ancak darbe döneminde rastlanabilecek uygulamaları ile geçti" diyen Çıldır, "KCK adı altında binlerce insanın gözaltına alınması ve büyük çoğunluğunun tutuklanması bu konuda Başbakan'ın yargıyı yönlendirici beyanları demokrasi ve bağımsız yargının varlığına olan inancın yitirilmesine neden olmuştur" diye konuştu.

Son olarak "KCK Operasyonu" adı altında 38 avukatın tutuklandığını anımsatan Çıldır, "Kürt sorunu, topluluk hakları temelinde demokratik ve barışçıl yollardan çözülmek zorundadır" dedi.

'TMK KALDIRILSIN'

İHD Şube Yöneticisi Meral Çıldır, son olarak şu taleplerde bulundu: "İnsan hakları savunucuları olarak, bildirgenin kabul edilişinin 63. yılında insan hakları hukukuna dayalı yeni bir Anayasa yapılması için düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki özel yetkili mahkemeler, TMK, PVSK, TCK 301, 302, 304, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 318, 220, 221. madde gibi engellerin kaldırılması, adil yargılanma hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması için herkesi insan hakları mücadelesine güç katmaya davet ediyoruz." (ANF)