Azınlıklar vakıflarına ait taşınmazların geri iadesiyle ilgili çıkan Kararname, öldürülen gazeteci Hrant Dink’in yakınlarını ve Dink’in büyüdüğü yetimhanenin eski sahibi Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’ni harekete geçirdi. Dink’in kardeşi Orhan Dink ve Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Ruhani Önderi Kirkor Ağabaloğlu bayramdan sonra yetimhanenin iadesi için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Orhan Dink, “Yetimhane sahibine verilirken, vakfa hiçbir ödeme yapılmadı. Aslan gibi parası ödenmiş yeri devlet o dönem gasp etti. Burası şu an kararnameye göre geri verilebilir. Biz en kısa zamanda başvuracağız” dedi. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Ruhani Önderi Kirkor Ağabaloğlu yetimhanenin 1962 yılında bedeli ödenerek Sait Durmaz’dan satın alındığını hatırlatarak “Bizim parayla aldığımız tapulu malımız geri sahibine veriliyor. Üstelik paramız da ödenmiyor. Yetimhane bölgesinin şu an beşinci kişiye kadar satıldığını biliyoruz. Yetimhanenin alınması için en kısa zamanda başvuracağız.”

Başvuru olursa değerlendiririz

Vakıflar Genel Müdür Adnan Ertem, yetimhaneyle ilgili kararname kapsamında bir başvuru olursa konuyu mutlaka ele alacaklarını söyledi. Ertem, şunları kaydetti: “Yetimhane, 1936 yılında beyan edilen yerlerden değil. 1950’li yıllarda bir Ermeni vatandaşı tarafından Gedikpaşa Protestan Ermeni Vakfı’na bağışlıyor. Ancak 1974’te bu mülk bağışlayan kişi yaşadığı için bağışlayana iade ediliyor. Eğer yaşamamış olsaydı Hazine’ye geçecekti. Bağışlayan da 3. bir şahsa satışını gerçekleştiriyor. Yani şu anda o kimin üzerine kayıtlı ise onun üzerinde kalacak. Bununla ilgili kanunun yapacağı birşey yok. Ancak, yetimhanenin vakfa iadesiyle ilgili bize bir başvuru olursa konuyu tekrar ele alacağız.”

Hrant’ın hayali binayı almaktı

HRANT Dink’in çocukluğunun geçtiği ve bir dönem yönetici olarak da ilgilendiği Tuzla’daki Ermeni Yetimhanesi Yaz Kampı’nda 32 yıldır bakımını üstlenen Ünsal ailesi “Yetimhaneyi geri almak Hrant’ın hayaliydi” dedi. Buranın kendileri için büyük manevi değeri olduğunu söyleyen Selahattin Ünsal, Hrant’ın 6 yıl boyunca yetimhaneyi yönettiğini anlatarak şunları söyledi: “Hrant buraya gelirdi çocuklarla yakından ilgilenir, onlara piyano çalar ve hediyeler getirirdi. 1986’dan sonra ise burası tamamen kapandı ve belirsizlik dönemi başladı. Bazı kişiler burayı satın aldığını söyleyip geldi. Ancak sahibinin kim olduğunu biz de bilmiyoruz.  Hrant buraya geldiğinde burayı bir gün geri alacaklarını söylerdi. Bu onun hayaliydi.”(Gazeteciler.com)