LGBTT bireyleri transfobi ve homofobiye karşı yürüdü. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen yürüyüşe İran'lı LGBTT bireyleri de katıldı. Yürüyüşte, Ayrımcılık Yasa Tasarısında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanımlanması istendi.

ANKARA- LGBTT bireyleri, Mayıs ayında başlayan 6. Uluslararası Homofobi Buluşmasını'nın finali için Kurtuluş Parkı'ndan Sakarya Meydanı'na yürüdü.

Hevjin LGBTT Diyarbakır Oluşumu, İstanbul LGBTT Dayanışma, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, Lambdaİstanbul LGBTT, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği'nin de aralarında olduğu çok sayıda LGBTT örgütü yürüyüşe katıldı. Dördüncüsü düzenlenen homofobi ve transfobi karşıtı yürüyüşte ilk kez İranlı göçmen LGBTT bireyler de yer aldı.

Kurtuluş Parkı'nda toplanan LGBTT bireyler, "Çürük değil eşcinseliz askere de gitmeyeceğiz", "Baskı şiddet ahlaksa biz ahlaksızız", "İranlı eş cinseller susmayacak" şeklinde sloganlar attı. Gökkuşağı bayrakları ve kırmızı şemsiyeler taşıyan LGBTT bireyleri oldukça renkli görüntüler sahneledi.

'AYRIMCILIK MEŞRULAŞTIRILDI'

Sakarya Meydanı'nda bir açıklama yapan Derya Tunç, "Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Kanun Tasarısı Taslağı"nda "cinsel kimlik" ibaresinin çıkarılmasıyla, hükümet eliyle lezbiyenlere, gaylere, biseksüellere ve translara yönelik ayrımcılık uygulandığını söyledi.

Tasarının 3. ve 4. maddelerinde "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" ifadelerinin tanımlanmamasıyla LGBTT bireylerin kamu ve sosyal alandan yok sayıldığını belirten Tunç, Türkiye'nin LGBTT vatandaşlarının haklarını güvence altına alma, ayrımcılıkları önleme yükümlülüğünün gereği olarak cinsel yönelim ve cinsiyet ve cinsiyet kimliği ibarelerini yasada net olarak tanımlaması gerektiğini vurguladı. Tunç, söz konusu ibarelerin tasarıdan çıkartılması ile LGBTT bireylere karşı ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinin meşrulaştırıldığını ifade etti.

Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Trans bireylerin şiddete maruz kaldığını, öldürüldüğünü, eğitim hayatından dışlandığını, yaşamlarını idame ettirmelerinin neredeyse imkansız hale geldiğini aktaran Tunç, LGBTT bireylere yönelik ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine karşı duyarlı olan kişi ve kurumları harekete geçmeye çağırdı.

Açıklamanın ardından iki ayrı performans gösterimi gerçekleştirildi. İlk performansta yerlere öldürülen LGBTT bireylerinin isimleri yazıldı. İkinci performansta ise Türkiye'de ezilen cins, ulus ve kimliklere yönelik baskılar anlatıldı, "Biz birleşirsek başka bir dünya mümkün" mesajı verildi.

ETHA