Zeytindostu Derneği ve TİM’in öncülüğünde 17 sivil toplum örgütünün başlattığı ‘El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence’ isimli proje kapsamında analizi yapılan 82 üründen yarısının sağlığa uygun olmadığı tespit edildi. Projeye destek veren market ve hipermarketler bu ürünleri raflarından indirdiler. Gelinen noktaya ilişkin Dernek Başkanı Metin Ölken “Kendi bahçemizi süpürdük” yorumunu yaparken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli “Bile bile sahteciliğe göz yumuluyor,” Aydın Gıda Analiz Labaratuvarı Müdürü Ülkü Ülken ise “Firma bazlı denetimler yolda” diye konuştular.

Haksız rekabet sağlayan zeytinyağı ürünlerine savaş açtıklarını açıklayan Zeytindostu Derneği, 5 aylık analiz sürecinin ardından sağlığa zararlı zeytinyağlarını market raflarından indirme noktasına geldi. Geçen sürede zincir marketlerde satışı yapılan 82 ürünün numunesinin analizini yaptıran Dernek, bunların 41inin sağlığa uygun olmadığını tespit etti.

Kendi bahçemizi temizledik

Dernek Başkanı Metin Ölken, “El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence’ projemizle sektörümüze çeki düzen vermeye başladık. Gıda alanında örnek bir otokontrolle kendi bahçemizi temizlemek istedik” diye konuştu.

Zeytin üreten tüm bölgelerdeki sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak ‘El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence’ projesine başladıklarını ve özellikle zincir marketlerde çok önemli adımlar attıklarını aktaran Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, her kesimin bilinçlenmesiyle sistemin daha iyi oturacağını söyledi.

Karalama kampanyası yürütmüyoruz

Ölken, “Projemizde hiçbir kurumu karalama veya ayrıcalık sağlama amacında değiliz. Öyle bir irade ortaya koyduk ki özeleştiri sağlayarak otokontrol yaptık. Adeta kendi bahçemizi temizlemek istedik” dedi.

Bile bile lades

TİM Başkanvekili ve aynı zamanda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de dünyanın en sağlıklı yağının zeytinyağı olduğunun altını çizerek, ” Bile bile” sahte ürünlerin satışına göz yumulduğunu kaydetti. Bununla mücadele için kendi sektörlerinde birkaç arkadaşlarıyla verdikleri mücadele ile sahteciliğin önüne geçtiklerini belirten Güreli, “İşte sivil toplum bu demektir. Sektörümüzdeki sahteciliği bu mücadelemizle yüzde 10 seviyesine indirdik” diye konuştu.

Ne yiyip ne içiyoruz, yüzde 50 sağlıksız yağ

Proje kapsamında Metro, Migros, Tansaş, Şok, Makrocenter ve Pehlivanoğlu zincir marketleriyle işbirliğine giden Zeytindostu Derneği, bu marketlerden aldığı 82 çeşit numuneyi Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı Tebliğine uygun olup olmadığını analiz etti. Bu analiz sonucunda 41 üründe kolon sızması tespit edilerek söz konusu marketlerin bu ürünleri raflarından indirmesi talep edildi. Zincir marketlerin sağlığa zararlı zeytinyağlarını raflarından indirmesinin ardından yapılan ikinci bir kolon analizinde ise 38 farklı marka zeytinyağının kimyasallarının gıda kodeksine uygunluğu tespit edildi.

Firmalara sinyal verdi, firma bazlı çalışma başlıyor

Analizlerle ilgili bilgi veren Aydın Gıda Analiz Labaratuvarı Müdürü Ülkü Ülken de zincir marketlerin sağlıksız ürünlerin satışını durdurması kararına ilişkin, “Bizler sadece marketlerle işbirliğine giderek haksız rekabet sağlayanların önüne geçtik. Bu çalışma ile tüketici bilincinin oluşmasını istiyoruz. Tüketiciler bize destek veren zincir marketlerden güvenle sağlıklı zeytinyağı alabilirler” açıklamasında bulundu. Ülken, ayrıca bundan sonraki hedeflerinin firma bazlı analiz olduğunu hatırlatarak, “Firma bazlı kontrol projesini başlattık. Bundan böyle firmalardan alacağımız numunelerin analizini yaparak gıda kodeksine uygun olup olmadıklarını tespit edeceğiz. Sağlıklı ürünlerin ambalajına ise birer kalite logosu vererek tüketicinin güvenini kazanacağız” dedi.

Zeytinağacı Dergisi